Hurikán Kyle zeslábl, nezpůsobil větší škody

Washington/Ottawa - Hurikán Kyle, který v neděli ohrožoval severovýchod USA a jihovýchod Kanady, v tomto regionu nenapáchal žádné větší škody. Hurikán, který přinesl do amerického státu Maine a kanadských provincií Nové Skotsko a Nový Brunšvik silné deště a vítr, už podle meteorologů zeslábl na bouři. Ve středu severního Atlantiku se mezitím zformovala další bouře, která dostala jméno Laura.

Americké ani kanadské úřady nehlásí žádné oběti na životech ani zraněné. V Kanadě zůstalo na konci víkendu kolem 25 tisíc lidí bez elektřiny, ale v pondělí ráno už byla většina dodávek proudu obnovena.

Přestože hurikán zeslábl, i dnes jej doprovázejí vichry kolem 80 až 100 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že obyvatelé Nového Skotska a provincie Ostrov prince Eduarda budou ještě během dneška cítit dozvuky živlu.

Kyle je jedenáctou bouří letošní atlantické hurikánové sezony, která má trvat zhruba do konce listopadu. Předchozí tropická bouře Ike přerostla v hurikán, který se nedávno přehnal přes karibskou oblast a pobřežní oblasti Mexického zálivu.

Ike si vyžádal asi 130 lidských životů. Meteorologové odhadují, že během letošní hurikánové sezony by se mohlo vytvořit až 18 hurikánů, protože přetrvávají podmínky, které vznik tohoto jevu podněcují, především vysoká teplota oceánské vody.