Zákonodárci USA budou o podpoře finančního systému dále jednat

Washington - Světová finanční krize ohrožuje už i evropské banky. Těm se podle potřeby snaží pomoci jednotlivé vlády. Další šok ale nyní přišel z Ameriky. Vláda Spojených států zatím nepomůže. Prezident George Bush prohrál ve Sněmovně reprezentantů, která odmítla jeho 700miliardový plán na záchranu finančního systému. Hodnoty akcií na Wall Street se propadly o největší počet bodů v historii.

Americká Sněmovna reprezentantů se k projednání finančního systému v zemi sejde opět ve čtvrtek. Z Washingtonu zaznělo přesvědčení, že se plán nakonec podaří brzy schválit.

Americký ministr financí Henry Paulson po hlasování sněmovny zdůraznil, že plán na záchranu finančního systému je nezbytné co nejrychleji přijmout a že na tom bude se zákonodárci usilovně pracovat. Bush zároveň po schůzce s Paulsonem oznámil v prohlášení, že povolil ministerstvu financí mimořádně použít takzvaný stabilizační fond k finanční podpoře některých smíšených bankovních fondů v nesnázích.

Americký prezident George Bush dnes vystoupí s prohlášením k této otázce. Mimořádný projev k situaci kolem plánu na záchranu amerického finančního systému by měl začít v 7:45 ráno místního času (13:45 SELČ).