Petr Gandalovič nechce měnit zemědělskou politiku EU

Brusel - Změnit společnou evropskou zemědělskou politku - právě o tom v Bruselu diskutují ministři zemědělství a rybolovu zemí Evropské unie. Česko reprezentuje ministr zemědělství Petr Gandalovič, kterému se kurz jednání vůbec nelíbí. Ministři svedou i boj o to, jestli mají děti ve školách výhodně dostávat ovoce. Ani s tímto návrhem Evropské komise Česká republika nesouhlasí.

Česko má podle Gandaloviče zásadní problém s aktuálním návrhem na změny společné zemědělské politiky Evropské unie. Vadí mu navrhovaný způsob krácení přímých plateb pro zemědělce. Gandalovič tvrdí, že princip krácení přímých plateb na bázi velikostní struktury podniků má selektivní dopad na členské země, jakou je ČR.

Evropská komise, výkonný orgán unie, před časem představila návrhy k prověrce funkčnosti společné zemědělské politiky unie. Nyní je to tak, že zemědělcům, kteří získají přes 5 000 eur na přímých podporách, jsou tyto platby sníženy o pět procent a peníze se přesouvají do rozpočtu státu - na rozvoj venkova. Komise pak chce, aby se to postupně zvyšovalo, a to až na 13 procent v roce 2012.

Pro větší zemědělské farmy pak mají být učiněna dodatečná snížení: o tři procenta u farem dostávajících více než 100 tisíc eur, o šest procent u zemědělských podniků získávajících nad 200 tisíc eur a o devět procent u farem, které dostávají dotace nad 300 tisíc eur.

Česka by se škrty dotkly od roku 2012. Problém je ale v tom, že ČR má převážně velké farmy. Podobně je na tom i třeba východní část Německa či Slovensko. Na rozdíl od toho třeba v Rakousku, na Kypru či na Maltě jde hlavně o malé farmy, které tak získávají menší dotace.

Jakkoliv prý ČR prověrku podporuje, nechce, aby byla zdrojem prohlubování nerovností mezi starými a novými členskými státy. „Z tohoto pohledu můžeme podpořit jen taková jeho opatření, jejichž dopady budou rovnoměrně a spravedlivě rozloženy mezi všechny členské země,“ řekl ministr.

Česko dětem ovoce dávat nechce

České republice se nelíbí, že by měly být dětem ve školách v Evropské unii zdarma rozdávány ovoce a zelenina. S tímto nápadem před časem přišla Evropská komise. Praha by chtěla, aby se mnohem víc sázelo na prevenci, než na bezplatné rozdávání, které by bylo navíc spjaté s byrokracií. Pokud ale návrh nakonec bude schválen, využije ho i ČR, uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Návrh na zavedení programu „ovoce do škol“ Evropská komise představila počátkem července. Podle jejích představ by mělo jít na tuto aktivitu ročně 90 milionů eur, tedy asi 2,2 miliardy korun. Do vlastní kapsy by ale musely sáhnout i státy, které by se do programu zapojily.

Komise svůj krok zdůvodnila potřebou řešit stále palčivější problém unie - nadváhu malých Evropanů. Podle údajů komise má v EU nadváhu kolem 22 milionů dětí. Více než pět milionů z nich je obézních. V ČR zhruba každý desátý žák ve věku od šesti do 12 let trpí obezitou a asi čtvrtina má problém s kily navíc.

Třída
Zdroj: ČT24