Venezuela chce spustit jaderný program

Caracas - Vytvořit pevnou protiváhu americkému vlivu. To je podle pozorovatelů cílem rozvíjejícího se rusko-venezuelského vojenského a hospodářského spojenectví. V jeho rámci se Venezuela ve spolupráci s Ruskem chystá spustit i jaderný program, podle prezidenta Huga Cháveze ale výlučně pro mírové účely.

Půjde-li o civilní program, stane se Venezuela čtvrtou latinskoamerickou zemí s jadernými reaktory - po Brazílii, Argentině a Mexiku, připomněla ve Studiu ČT24 politoložka Mariana Nachtigallová. To podlení koresponduje s Chávezovou snahou udělat z Venezuely významný jihoamerický stát.

Ruský premiér Vladimir Putin minulý týden Chávezovi navrhl spolupráci obou zemí v oblasti jaderné energetiky. Obě země mají podepsané memorandum o energetice a několik dohod o vojenské spolupráci. Již loni v říjnu ruský vicepremiér Alexandr Žukov prohlásil, že Rusko počítá s brzkým uzavřením dohody s Venezuelou o spolupráci v oblasti využití jaderné energie pro mírové účely.

Rusko posiluje spolupráci s Venezuelou jako protiváhu USA 

Během dvou let Moskva a Caracas uzavřely desítku dohod v celkové hodnotě 4,4 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč), včetně dodávky 24 nejmodernějších stíhaček Su-30 a padesátky vrtulníků. Ve Venezuele se stavějí zbrojovky na výrobu ruských samopalů a munice a Caracas chce také pořídit systémy protivzdušné obrany Tor-M1 a tři velmi tiché ruské ponorky. O posilování vojenských svazků svědčí i to, že tento měsíc nad karibskou oblast vzlétly z venezuelských letišť dva ruské strategické bombardéry TU-160 a  chystá se i společné cvičení válečných flotil obou zemí v karibské oblasti.

Rusko podle Nachtigallové využilo Chávezovy nabídky uspořádat společné vojenské manévry v době, kdy se americko-ruské vztahy zhoršují kvůli americkému protiraketovému štítu ve střední Evropě a ruskému zásahu proti Gruzii, který Chávez podpořil. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv řekl, že chce mezi Ruskem a Venezuelou nastolit vztahy přátelství a politické důvěry. Spekulace, že by Rusko mohlo vybudovat na území Venezuely i vojenskou základnu, narážejí ale podle Nachtigallové na fakt, že třináctý článek venezuelské ústavy vybudování základny cizího státu na venezuelském území zakazuje.