Ekologové hrozí Tatranskému národnímu parku

Bratislava - Světová unie ochrany přírody pohrozila Slovensku, že sníží hodnocení Tatranského národního parku v mezinárodním měřítku. Důvodem je stavební boom na území Tater, který je podle unie v rozporu s doporučeními jejích expertů, jak spravovat národní parky světového významu. Slovenské úřady ale tato nařčení odmítají a tvrdí, že za vším stojí lobby ekologů, kterým vadí, že vláda odmítla jejich návrh rozčlenění národního parku.

Vysoké Tatry mění svoji tvář. Změnila je kalamita z roku 2004 a dnes v tom pokračují různí investoři. Ochranářům se to ale nelíbí. Jedním z nich je i Tomáš Vančura. Deset let byl ředitelem správy národního parku. Vloni musel odejít, protože nebyl ochotný dělat kompromisy. „To, co se dneska děje, je za šedesát let od vzniku parku něco výjimečného. Připravované investice jsou takového rozsahu, že mohou mít smrtící účinech na myšlenku národního parku,“ říká Vančura.

Na situaci zareagovala Světová unie ochrany přírody. Slovensku pohrozila, že přeřadí Tatranský národní park do nižší kategorie. Důvodem je porušení kritérií, podle kterých se mají spravovat národní parky světového významu.

„Každý provozovatel si z Tater si velmi dobře uvědomuje, že lidé sem budou chodit, jen když tu bude zachována příroda. Oni prostě tu přírodu očekávají, my z ní v podstatě žijeme. Nikdo tu logicky nebude přírodu devastovat,“ oponuje ekologům zástupce jedné z investičních skupin Bohuš Hlavatý.

Ministerští úředníci dostanou šanci obhájit postavení Tatranského národního parku za několik týdnů na kongresu Světové unie ochrany přírody v Barceloně. Právě tam by měli vysvětlit, že to s ochranou přírody v Tatrách myslí opravdu vážně. Pokud neuspějí, hrozí Slovensku mezinárodní blamáž.