Karzáí posílá Talibanu nabídku míru

Kábul - K uzavření míru vyzval afghánský prezident Hamíd Karzáí vůdce Talibanu mullu Muhammada Umara. Požádal také saúdského krále Abdalláha, aby pomohl při mírových jednáních. Umar jen několik hodin předtím vyzval mezinárodní koalici, aby z Afghánistánu v rámci bezpečnosti odešla. Zástupci Talibanu se ke Karzáího výzvám nevyjádřili. Předchozí podobné žádosti ale obvykle odmítali.

„Zvažte znovu své špatné rozhodnutí a využijte bezpečné možnosti pro odsun svých sil,“ uvádí Umar v poselství určeném spojeneckým jednotkách. „Pokud opustíte naše území, můžeme pro vás zařídit přijatelné podmínky pro odsun,“ dodal Umar s tím, že Taliban nepředstavuje žádné riziko pro nikoho na světě. „Pokud bude okupace pokračovat, budete poraženi ve všech částech světa stejně jako bývalý Sovětský svaz,“ pohrozil.

Karzáí údajně před několika dny vyzval Umara, aby se vrátil do Afghánistánu z pákistánského pohraničí, kde se podle afghánské vlády skrývá. Afghánský prezident také požádal vůdce radikálů, aby přiměl své hnutí ke složení zbraní. Zaručil se rovněž za bezpečnost vysokých představitelů Talibanu, na jejichž dopadení vypsaly Spojené státy odměny v řádu milionů dolarů.

Situace v zemi je letos nejhorší od svržení Talibanu v roce 2001. Od ledna zemřelo přes 3 000 lidí - z toho tisícovka civilistů.