Při požáru v Japonsku přišlo o život 15 lidí

Tokio - Patnáct lidí dnes zemřelo při požáru videopůjčovny v sedmipatrové budově v japonské Ósace. Deset dalších osob utrpělo zranění, z toho tři těžká. Mezi zraněnými je devět mužů a jedna žena. Asi 120 hasičů bojovalo s plameny půldruhé hodiny, podle agentur se lidé zřejmě otrávili kysličníkem uhelnatým. Požár založil úmyslně jeden z návštěvníků, který se pokoušel o sebevraždu. Požár však přežil a byl zadržen.

Těla obětí záchranáři našli v kabinkách, které jsou vybaveny televizí a postelí nebo polohovacím křeslem. Podle místních médií se kabinky používají také jako místo, kde se dá levně přespat; noc zde přijde v přepočtu asi na 250 Kč. Kabinky se zamykají zevnitř a kouření v nich je dovoleno.

Oheň nezasáhl žádné domy v okolí. Vedoucí půjčovny uvedl, že požár vypukl v jedné z kabin. Založil ho jeden ze zákazníků videotéky, který chtěl tímto způsobem spáchat sebevraždu. Jde o 46letého nezaměstnaného, který se již policii přiznal. Asi ve tři hodiny v noci místního času zapálil v pronajaté kabince novinový papír v plastové tašce, od nějž chytly dřevěné stěny kabiny a pak další části podniku včetně stropu. Pachatel však nakonec zůstal naživu, protože si úmysl na poslední chvíli rozmyslel.