Akademie věd navrhuje vědce Holého na Nobelovu cenu za medicínu

Praha - Česká Akademie věd navrhne na Nobelovu cenu za medicínu pro rok 2009 chemika Antonína Holého. Aby Akademie zvýšila šance na získání prestižního ocenění pro, v současnosti nejznámějšího českého vědce, stanovila si i speciální taktiku. Akademici chtějí připomínat zásluhy profesora Holého při vývoji mimořádně účinných léků proti smrtelným chorobám u významných vědeckých institucí či osobností, píše v dnešním vydání Mladá fronta Dnes.

„Uděláme vše pro to, aby se kritéria Nobelovky tak jak je stanovil její otec, vrátila k původní myšlence. Nobelovu cenu za medicínu má podle ní získat vědec, jehož objevy zachraňují lidské životy,“ řekl předseda české Akademie věd Václav Pačes.

„Pokud jde o Tonyho, tak jsme ho prosazovali už v minulosti. Dnes však Nobelova cena není jen o vynikajících výsledcích, ale také o kontaktech. Vědec musí vystupovat na konferencích, prosazovat se na vlivných místech,“ tvrdí ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Havlas. Takový lobbing však může být proti přesvědčení vědce Holého. Ten se nejlépe cítí v laboratoři a chlubení se svými objevy je mu proti mysli.

V rámci Holého kandidatury se chce Akademie věd spojit s vlivnými vědeckými institucemi a známými vědci. Mikrobioložka Blanka Říhová přímo zmiňuje vlivnou farmaceutickou firmu Gilead, která vyrábí většinu léků, které Holý objevil.

Profesor RNDr. Antonín Holý, DrSc., Dr.h.c.mult.

Antonín Holý se narodil v roce 1936 v Praze, kde v letech 1954-1959 vystudoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy Praha obor organická chemie. Po absolutoriu nastoupil v roce 1960 do Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd (ČSAV) v Praze, v němž pracuje dodnes. Od roku 1963 je vědeckým pracovníkem ve skupině chemie nukleových kyselin v Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV, od roku 1974 byl vedoucím této skupiny a od roku 1980 až dosud je vedoucím Oddělení chemie nukleových kyselin. V letech 1996-2003 byl ředitelem ústavu. Od roku 1976 spolupracuje na vývoji antivirových preparátů s Erikem De Clercqem z Katolické univerzity v belgické Lovani. V roce 1986 získal titul doktora věd (DrSc.), v roce 2004 se habilitoval a v roce 2005 byl jmenován profesorem organické chemie. V roce 2007 mu byla udělena Vládou ČR Cena Česká hlava.