Izrael a Rusko ruší vzájemnou vízovou povinnost

Moskva/Praha - Ode dneška se ruší vízová povinnost mezi Ruskem a Izraelem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už od prosince 2007 sliboval, že dohoda mezi oběma zeměmi je blízko a jednání by měla být ukončena do devadesáti dnů. Jenže po devadesáti dnech byla dohodnuta pouze návštěva Lavrova v Jeruzalémě. Ke zrušení víz došlo až po více než roce od začátku jednání.

Příští týden by měl předseda prozatímní izraelské vlády Ehud Olmert navštívit ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Oba politici budou pravděpodobně jednat i o vojenských zájmech svých zemí. „Izrael pravděpodobně slíbí, že už nebude zásobovat gruzínskou armádu bezpilotními letadly,“ myslí si komentátor Jan Petránek.

Zrušení vízové povinnosti ale může mít i stinné stránky. Izrael se například bojí, že zrušení vízové povinnosti naruší dlouhotrvající boj proti obchodu s prostitutkami, který mezi oběma zeměmi probíhá už léta. Zrušení víz je podle Petránka navíc „dloubnutím do žeber“ Evropské unii. „Ukazuje se, že tu nejsou důvody, proč bránit volnému pohybu,“ naráží Petránek na aktuální napjaté vztahy mezi unií a Ruskem.

Do Izraele zamíří ročně asi dva miliony turistů. Polovina z nich je ze Spojených států, 120 000 lidí za návštěvou přijíždí z Ruska.