Bavorský debakl definitivně připravil o křeslo premiéra Becksteina

Mnichov/Berlín - Výrazná prohra Křesťanskosociální unie (CSU) v nedělních zemských volbách bude stát křeslo premiéra bavorské vlády Günthera Becksteina. Kvůli volebnímu neúspěchu CSU oznámil už v úterý odchod z funkce její předseda Erwin Huber. Když se později objevily zprávy, že odstoupit na mimořádném sjezdu CSU 25. října hodlá i premiér Beckstein, úřad bavorské vlády to zásadně popřel jako "spekulace". Svůj odchod dnes potvrdil sám Beckstein.

Pokud bude CSU muset sestavovat příští vládu poprvé po desítkách let s koaličním partnerem, bude potřebovat na premiérský post umírněného politika schopného dobrých kompromisů. Beckstein má ale pověst značně vyhraněného představitele. „Nemám potřebnou podporu strany, abych mohl ve funkci pokračovat,“ řekl dnes Beckstein médiím. „Nebudu usilovat o znovuzvolení premiérem pro začínající volební období.“

Kandidátem na převzetí předsednictví CSU je dosavadní místopředseda Horst Seehofer, spolkový ministr zemědělství. Jeho zvolení se všeobecně považuje za jisté. Náhrada za Becksteina ale zatím není známá.

CSU, která je sesterskou organizací Křesťanskodemokratické unie (CDU)
kancléřky Angely Merkelové, utrpěla v nedělních volbách do zemského sněmu volební debakl. Získala jen 43,4 procenta hlasů oproti 60,7 v roce 2003, čímž ztratila více než čtyřicetiletou absolutní většinu v zemském parlamentu. Nyní bude strana odkázána na spolupráci s koaličním partnerem.