Vědci dostanou evropské peníze pozdě, ale přece

Brusel - Česko dnes podepsalo poslední z více než dvou desítek operačních programů, jejichž prostřednictvím mají do ČR proudit v příštích letech miliardy korun. Program Věda a výzkum pro inovace (VAVPI), který by mohl přinést české vědě a školám celkem přes dvě miliardy eur (více než 49 miliard korun), v Bruselu podepsal ministr školství Ondřej Liška a eurokomisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová.

Ač jde o program čerpání z unijního rozpočtu pro roky 2007 až 2013, podepsán byl až nyní, tedy se značným zpožděním proti původním plánům. Kvůli zpoždění hrozí, že se nepodaří vyčerpat všechny přidělené prostředky. Liška je přesvědčen, že by se to stihnout mělo, první peníze se k vědcům dostanou v příštím roce. Práce na programu vázla podle Lišky od samého počátku, průtahy byly mimo jiné způsobeny sdílením programu s ministerstvem průmyslu a obchodu.„Program je od počátku příliš komplikovaný,“ připustil Liška. Na stůl Evropské komise se program dostal až v dubnu, samotné jednání už pak prý bylo velmi rychlé.

Zdlouhavé práce na VAVPI loni v říjnu přispěly k odchodu Liškovy předchůdkyně v úřadu Dany Kuchtové z vlády. Vytýkána jí byla právě i pomalá příprava evropských programů.

„Ministr školství má provedené první evaluace těch projektů, které by připadaly v úvahu pro financování právě z operačního programu VaVpI,“ chválil Lišku Topolánek.

Jde o šest velkých plánů, které ministerstvo pro evropské peníze doporučí. Třeba v Brně by se mělo vybudovat centrum pro výzkum využití energie z litosféry a za Prahou by měl vyrůst biotechnologicko-medicínský komplex.

Seznam šesti úspěšných ze třinácti nabízených projektů kritizovala Akademie věd. Ve výběru totiž není její laboratoř se synchrotronem, všestranným urychlovačem. Šanci má i bez podpory ministerstva, podle akademiků by ale takové centrum Česku chybělo. „Co bychom ztratili? Ztratili bychom právě zase tu další integraci do Evropy z tohoto pohledu určitého Centra excelence. Taky bychom to přežili, samozřejmě,“ uvedl s úsměvem předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

Na takzvaná Centra excelence a další velké projekty jsou určeny 2/3 peněz z programu pro inovace. Zbytek má pomoct ke zpeněžení objevů a zlepšit třeba vědeckou výchovu studentů.

ČR může, pokud bude schopna vyčerpat všechny peníze, z fondů EU pro období 2007 až 2013 získat 26,69 miliard eur (654,3 miliardy korun). Aby se tak ovšem stalo, musí mít Česko připravené desítky miliard korun z národních zdrojů - unie totiž na projekty poskytuje peníze maximálně do výše 85 procent potřebné částky.