Kardiostimulátor prospívá srdci už 50 let

Praha - Dnes uplynulo přesně 50 let od chvíle, kdy se začaly používat kardiostimulátory. Jde o přístroj, který lidem s nemocným srdcem zachraňuje a prodlužuje život. Současná zařízení ale vypadají úplně jinak než první přístroje tohoto druhu - jsou 25 krát lehčí a lékaři jejich prostřednictvím mohou zdravotní stav pacientů každodenně kontrolovat.

Denně v Česku podstoupí operaci, při které je do těla nemocného zaveden kardiostimulátor, přes 20 lidí. Za 45 minutový zákrok získá pacient minimálně pět let života a navíc zdravější srdce. Kardiostimulátor je dvacetigramový přístroj, který pohání nemocné srdce.

Kardiostimulátor se k českým pacientům dostával oklikou

Cesta kardiostimulátoru do Česka nebyla vůbec jednoduchá. „My jsme museli součástky pro vývoj kardiostimulátoru deklarovat jako náhradní díly pro rentgen, aby to vůbec prošlo,“ uvedl Vladimír Bičík, tvůrce 1. českého kardiostimulátoru.

S pomocí  týmu lékařů a inženýrů nakonec první pacient  obdržel československý kardiostimulátor už v roce 1965. Bylo to tedy sedm let poté, co podobný přístroj poprvé voperoval švédský chirurg Åke Senning. Podle Miloše Táborského, přednosty Kardiocentra Nemocnice na Homolce, se v prvních letech musely kvůli větší velikosti implantáty umisťovat do břišní oblasti.

Přístroj od prvního sestrojení rapidně zmenšil svůj objem

Nyní už ale přístroj nepředstavuje objemnou záležitost, a chirurgové jej tak mohou voperovat kousek pod klíční kost. Navíc lékaři díky kardiostimulátoru kontrolují stav všech těchto pacientů v Česku na dálku, neboť stimulátor vysílá signál, který je v nemocnicích vyhodnocován. 

V Česku lékaři ročně implantují přes osm tisíc kardiostimulátorů, přičemž u dvou tisíc z nich jde o výměnu starých za nové. Přístroj totiž funguje na baterky a vydrží pět až deset let. Nárok na něj mají narozdíl od transplantací všichni lidé s arytmií.

Také srdce nemocných domácích mazlíčků mohou být přístrojem „vylepšena“

Své uplatnění našly kardiostimulátory i jinde než v humánní medicíně. Milovníci zvířat jej například mohou pořídit svým nemocným mazlíčkům. S kardiostimulátorem žijí v Česku někteří psi, a dokonce i jedna oslice.

  • Kardiostimulátor zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/442/44148.jpg
  • Operace kardiostimulátoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/292/29125.jpg