Kvůli antidiskriminačnímu zákonu čeká Česko žaloba Evropské komise

Brusel - Evropská komise nejpozději do měsíce podá na Českou republiku žalobu kvůli tomu, že ČR do svého práva zatím nezapracovala antidiskriminační legislativu Evropské unie. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který i o diskriminaci menšin jednal v Lucemburku s kolegy z dalších zemí EU. Česko je jedinou zemí EU, která danou normu na ochranu před nerovným zacházením nemá.

Normu v půlce května vetoval prezident Václav Klaus, který ji označil za zbytečnou a kontraproduktivní. Poslanecká sněmovna pak o ní měla znovu rozhodovat, ale nakonec hlasování 23. září odsunula až na dobu po krajských a senátních volbách, které se uskuteční v polovině října. Pokud ji nepřijme, hrozí mu za to odsouzení u Evropského soudního dvora a v konečném důsledku možnost uvalení vysokých sankcí.

Antidiskriminační zákon má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či třeba sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.