Protest kosovských Srbů proti misi EU se obešel bez incidentů

Priština - Tisíce kosovských Srbů protestovaly proti rozmístění mise Evropské unie v Kosovu, kterou považují za okupační. Nesouhlasí ani se samostatností Kosova, které je pro ně stále součástí Srbska. Dnešní demonstrace, které se konaly na několika místech, se obešly bez incidentů. Kosovskou nezávislost od letošního února uznalo 47 zemí včetně České republiky. Žije tam asi 120 tisíc Srbů.

Demonstrace proti rozmístění mise Evropské unie (EULEX) se konala den před plánovaným znovuotevřením soudu OSN ve městě. Ten byl uzavřen v březnu, měsíc po vyhlášení nezávislosti Kosova, když místní Srbové násilně obsadili soudní budovu a bránili místním Albáncům zaměstnaným u soudu v přechodu přes most přes řeku Ibar, který rozděluje Mitrovici na srbský sever a albánský jih.

„Srbové jsou proti rozmístění EULEX, protože je to okupační mise, jejímž cílem je ovládnout zemi, ve které žijeme,“ řekl dnes na demonstraci v Kosovské Mitrovici, etnicky rozděleném městě na severu Kosova, lídr místních Srbů Marko Jakšić.

V nové misi Evropské unie EULEX, která nahrazuje dosavadní misi OSN UNMIK, jsou převážně policisté, má jich být asi 1400. Zbytek asi 800 lidí tvoří soudci, vyšetřovatelé, státní zástupci a celníci. Rozmístění Evropské mise v Kosovu už má značné zpoždění. Do Kosova zatím dorazilo jen několik stovek osob.