Piráti u Somálska letos získali až 30 milionů dolarů výkupného

Londýn - Až třicet milionů dolarů už letos získali na výkupném piráti v Adenském zálivu u somálského pobřeží. Uvedl to dnes londýnský bezpečnostní institut Chatham House, podle něhož kriminální činnost pirátů ohrožuje globální obchod. U somálského pobřeží už bylo letos uneseno přes 30 lodí, čímž se tento úsek dlouhý 3300 kilometrů stal jednou z nejnebezpečnějších námořních tras na světě.

Piráti dostali letos výkupné sahající od 500 tisíc do dvou milionů dolarů za každou unesenou loď. Kvůli aktivitě pirátů je pravděpodobné, že dojde k odklonu lodní dopravy z hlavní námořní cesty, kterou ročně využívá asi 20 tisíc lodí. To zvýší náklady i cílové ceny výrobků. V letošním roce se navíc desetinásobně zvýšily ceny pojištění, dodává zpráva.

Proti aktivitě pirátů se toho zatím mnoho neučinilo, dodává Chatham House, a jejich útoky jsou čím dál tím sofistikovanější a drzejší. Při poslední akci unesli 25. září ukrajinskou loď převážející 33 tanků a požadují za ni výkupné 20 milionů dolarů.

Ministři obrany členských zemí Evropské unie ve čtvrtek jednali o zapojení svých zemí do operace proti pirátství u somálských břehů. Účast v ní nakonec přislíbilo deset zemí.

Piráti se sami považují za pobřežní hlídku

Pirátství v Somálsku je vysoce organizovaný, lukrativní a na vymáhání výkupného postavený byznys, který začal před zhruba deseti až patnácti lety původně jako reakce na nelegální rybolov. Sami somálští piráti se považují za něco jako neoficiální pobřežní hlídku, jak potvrdil jejich mluvčí Sugule Ali v telefonickém rozhovoru s novinářem listu The Scotsman. Sugule podrobně vysvětlil, co piráti chtějí (jen peníze), proč tohle dělají (aby zastavili nelegální rybolov a vyhazování odpadu do jejich vod), až po jídlo, které mají k dispozici na palubě (rýži, maso, chléb, špagety).

Podle Suguleho zatím svět pirátům nerozumí. „My se nepovažujeme za námořní bandity,“ řekl. „My za námořní bandity považujeme ty, kdo nelegálně loví ryby v našich vodách a odhazují do nich odpad a nosí v našich vodách zbraně. Prostě v našich vodách hlídkujeme. Dívejte se na nás jako na pobřežní hlídku.“