Švédský soud poslal za mříže české pašeráky konopí

Malmö (Švédsko) - Ve švédském Malmö byl dnes vynesen rozsudek nad třemi Čechy a Vietnamcem kvůli pašování konopí. Vietnamec a oba čeští muži dostali po čtyřech letech nepodmíněně, jejich společnice tři roky. Podle ministerstva zahraničí rozsudek ještě není pravomocný, takže se proti němu lze odvolat. Švédská policie pašeráky zadržela, když se do země pokoušeli převézt deset kilogramů této drogy.

Češi ve věku 27 a 32 let a 33letá Češka byli spolu se dvěma Vietnamci - ženou a mužem - zadrženi počátkem března. Vietnamka však byla v konečném rozhodnutí švédského soudu shledána nevinnou a propuštěna na svobodu. Proti mužům svědčily podle celního inspektora Andrého Krampella nálezy otisků prstů. U Češky se sice otisky prstů na balíčcích s narkotiky neobjevovaly, ale soud shledal její verzi o tom, že o převozu nelegálního nákladu nevěděla, jako nevěrohodnou. Krampell dodal, že pětice si drogu sama koupila a sama organizovala její převoz do Švédska.

Čechům podle spolupracovníka ČT Tomáše Sniegoně hrozilo až čtyři a půl roku vězení, soud trest nakonec o půl roku snížil. O odvolání se obžalování rozhodnou až příští týden, protože budou teprve v pondělí seznámeni s textem rozsudku, který je zatím ve švédštině. Podle Sniegoně je šance, že budou vydáni do České republiky.

Pašeráky policie odhalila náhodou 

Pětičlenný gang odhalila policie náhodou. Těhotnou sestru jednoho z členů švédští celníci objevili za chladného počasí v noci na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem - spolu se dvěma zavazadly, v nichž našli deset kilogramů konopí. Bratr ji zde zanechal poté, co zpanikařil a chtěl se drog zbavit. Okamžitě pak bez sestry ujel zpět do Česka. Snaha o jeho vydání do Švédska vyšetřování případu protáhla. Spolu se sourozenci byli vzati do vazby i tři cestující z druhého, doprovodného automobilu. Byli jimi další Čech, Vietnamec a Vietnamka.

Přestože proběhlo rozsáhlé vyšetřování, švédské policii stále některé zásadní informace chybějí. Například se neví, kdo měl zásilku konopí od Čechů na švédské straně převzít. Není vyloučeno, že část měla směřovat do Norska. Každý z obviněných navíc podal jinou výpověď. Podle všeho ale nejde o větší organizaci, spíše o zločince-amatéry nebo předvoj větší pašerácké organizace. Dva z odsouzených také mají v jižním Švédsku příbuzné. Spis k případu přesáhl 15 tisíc stránek.

Češka byla již dříve odsouzena pro krádež, stejně jako její bratr. Také nejmladší z trojice Čechů měl již konflikt se zákonem pro nedovolené držení zbraní. Vietnamec byl v minulosti odsouzen pro porušení zákona o ochranných značkách zboží, nikdo ale dosud nebyl souzen v souvislosti s drogami.

Tresty za pašování drog jsou ve Švédsku relativně tvrdé. Za kilogram heroinu odsuzuje pašeráky až na 10 let vězení.

Marihuana
Zdroj: ČT24