Vědci se do Pacifiku vydali zkoumat El Niňo

Lima - Francouzští a peruánští vědci se vydali do jihozápadního Pacifiku. Chtějí tam prozkoumat nepopsané vlivy na globální klima. Loď Jose Olaya vyplula z peruánské Limy na jihozápad. Expedice chce rozluštit záhady klimatických jevů El Niňo a La Niňa. Ač vznikají jako lokální změny, způsobují velké výkyvy světového klimatu. Zkoumaná místa Tichého oceánu jsou navíc plná živin - a jsou domovem pětiny světové populace ryb.

„Je to ekosystém, který je mimořádně bohatý. Oblasti u chilského a peruánského pobřeží jsou velice důležité,“ vysvětluje francouzský vědec Alexis Chaigneau.

Pod hladinu vědci na tři měsíce vypouštějí malou ponorku Glider. Přes satelit bude palubní počítače zásobovat daty z Humboldtova a dalších proudů. Vědci na klima útočí z několika úhlů současně - kromě miniponorky využijí data z letadel amerického námořnictva o rychlosti a směru větru a hodnoty z meteorologických balonů vybavených senzory. Ty měří teplotu a tlak atmosféry až do výšky 20 tisíc metrů. „Cílem je lépe pochopit interakci mezi oceánem a atmosférou, chceme zdokonalit numerické modely, abychom dokázali odhadnout, jak se budou ovlivňovat v dlouhodobém horizontu,“ říká Chaigneau.

Zejména jev El Niňo - zpomalení a oteplení mořských proudů u břehů Chile a Peru, dokáže vyvolat na opačných koncích země katastrofální sucha a záplavy. Pokud pro něj vědci v jihozápadním Pacifiku získají vysvětlení, budou schopni přesnějších předpovědí.