V Budapešti demonstrovaly tisíce lidí proti diskriminaci

Budapešť - Tarka Magyar čili Strakatý Maďar - to je název jednorázové demonstrace, která se v sobotu konala v hlavním městě Maďarska. Tisíce lidí jí využily, aby demonstrovaly proti násilí a diskriminaci jakéhokoli druhu, protože chtějí žít v zemi, pro kterou je pestrost hodnotou.

V Budapešti se sešla další demonstrace proti násilí a diskriminaci. Shromáždění pod názvem Strakatý Maďar svolala občanská sdružení na ochranu lidských práv. Demonstraci po nedávné zkušenosti z obdobných akcí provázela přísná bezpečností opatření.

Policisté obklopili demonstranty tak dokonale, že k žádným incidentům ani dojít nemohlo. Zátarasy, které byly umístěny asi 100 metrů od plánované trasy pochodu i následného shromáždění, dostatečně zajistily, že se mezi demonstranty nedostali žádní provokatéři.

O překvapení se postaral maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, který na demonstraci přišel i se svojí manželkou. Neřečnil z tribuny, zúčastnil se shromáždění jako každý jiný občan. Otázka je, jestli se jeho přítomnost zamlouvala pořadatelům. Ti totiž dopředu avizovali, že se bude jednat o naprosto apolitickou akci.

Dnešní demonstrace měla být podle zpravodajky ČT Olgy Bakové jakousi odpovědí na střety mezi extremisty a policií, kterých maďarská metropole za poslední dva roky zažila několik. Hlavní vzkaz organizátorů byl: Nedovolme hrstce radikálů terorizovat celou společnost!