Thajská policie zadržela vůdce protivládních protestů

Bangkok - Thajská policie zatkla jednoho z vůdců protivládních protestů. Zadržen byl v okamžiku, kdy opustil komplex úřadu vlády, okupovaný opozicí od konce srpna. Po zatčení vyzval všechny Thajce, aby bojovali za svržení vlády. Od začátku protestu už padl premiér Samak Suntcharavedž kvůli střetu zájmů. Opozice ale není spokojena ani s jeho nástupcem Somčajem Vongsavatem.

Srimuang, který je jedním z vedoucích představitelů Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), jež protivládní protesty organizuje, přirovnal snahu o svržení vlády ke „svaté národní povinnosti“. Jeho poselství z krátkého dopisu zveřejnila televizní stanice sympatizující s PAD.

„Je to povinností všech Thajců. Bez ohledu na to, co se stane, pamatujte si, že je povinností Thajců sloužit zemi, víře a králi. Všichni jsme se s touto povinností narodili, s povinností vracet, co zemi dlužíme,“ dodal bývalý generál a asketický buddhista Srimuang, který se do vedení PAD zapojil před třemi lety.

Policie Srimuanga zadržela, když opustil komplex, který spolu s tisícovkami protivládních demonstrantů okupuje od konce srpna. Srimuang z komplexu vyšel, aby se mohl zúčastnit hlasování ve volbách do úřadu bangkockého starosty. Předem napsané prohlášení vzbuzuje spekulace, že Srimuang se hodlal nechat zatknout.

Thajský soud vydal zatykače na Srimuanga a osm dalších nejvyšších představitelů PAD 27. srpna letošního roku, tedy den poté, co tisíce stoupenců opozice pronikly do komplexu předsedy vlády a krátce okupovaly také budovu státní televize. Soud devět vůdců PAD obvinil z podněcování nepokojů a snahy o svržení vlády, což jsou obvinění, jež znamenají vlastizradu a může za ně být udělen až trest smrti.

Policie ale dlouho neměla možnost žádného z vůdců PAD zadržet, protože neopouštěli okupovaný a zabarikádovaný komplex, kde je střežily tisícovky lidí. Až v pátek byl zadržen Čajvat Sinsuvong poté, co se z komplexu vrátil domů.