Kamarádíčkujete se s teroristy, obvinila Palinová Obamu

Washington - Po přestávce na hlasování o záchraně americké ekonomiky se ve Spojených státech znovu vyostřila kampaň před prezidentskými volbami. Viceprezidentská kandidátka republikánů Sarah Palinová obvinila demokrata Baracka Obamu z "kamarádíčkování se" s teroristy. Citovala článek New York Times, podle kterého mezi Obamovy stoupence patří někdejší člen organizace, která v 60. letech násilně protestovala proti válce ve Vietnamu.

Podle serveru BBC ale Obama pouze působil v charitativní nadaci s Billem Aversem, dřívějším členem organizace, který nyní působí jako profesor na illinoiské univerzitě. Ayersovy aktivity i názory ale Obama ostře odsoudil. I původní článek New York Times přiznává, že si Obama a Ayers nebyli blízcí. 

„Vedete politiku ze stoky,“ vzkazují demokraté

Mluvčí demokratické strany už republikány obvinil z toho, že vedou „politiku ze stoky“ a že prohlášení Palinové je jen zoufalým krokem. „Je jasné, že John McCain a Sarah Palinová raději tráví čas pomlouváním Baracka Obamy, než aby předložili plán na vzkříšení naší ekonomiky,“ řekl Hari Sevugan. Komentáře dodávají, že útok Palinové je součástí většího plánu republikánů na očernění Obamova charakteru.  

Při projevu ke svým příznivcům v Coloradu Palinová prohlásila, že je čas odložit politické rukavičky. Obamu také obvinila, že Ameriku vidí jako „příliš nedokonalou“.

Palinová vůči Obamovi přitvrdila v době, kdy se McCain snaží odvrátit
pozornost voličů od ekonomiky, tedy od tématu, které Obamovi pomohlo ujmout se v průzkumech vedení v klíčových státech.

Barack Obama mezitím napadl Johna McCaina za jeho plány ohledně amerického zdravotnictví, které označil za příliš radikální.