Po dvou letech vrah Politkovské stále uniká

Moskva - Dva roky uplynuly od smrti známé ruské novinářky a obhájkyně lidských práv Anny Politkovské, přesto její vrah stále uniká. Matka dvou dětí byla zastřelena 7. října 2006 ve výtahu moskevského činžovního domu, kde bydlela. Odkaz investigativní žurnalistky si dnes připomněly stovky jejích příznivců na moskevském Puškinově náměstí, žádné velké vzpomínkové akce se ale v Rusku nekonají.

Jak uvedl moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka, Politkovská se stala symbolem odvahy spíše pro menší skupinu lidí, kteří sdíleli její hodnoty, většinu Rusů výročí její smrti příliš nezajímá. Od rána ale lidé nosí na místo vraždy květiny.

Politkovská kritizovala Kreml, válku v Čečensku, policii, oligarchy a justiční mafii. Mohla proto být nepohodlná mnoha vysoce postaveným lidem. Z podílu na jejím zabití ruská prokuratura původně stíhala devět lidí, nakonec ale obvinila tři muže - Sergeje Chadžikurbanova, Ibragima Machmudova a Džabraila Machmudova. Po přímém vykonavateli vraždy Rustamu Machmudovi bylo letos v květnu vyhlášeno mezinárodní pátrání. Pazderka ale připomíná, že všichni obvinění byli pouze organizátory a vykonavateli vraždy - stále není jasné, kdo si zločin objednal.

Obránci lidských práv v Rusku i ve světě mají podezření, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml naopak naznačuje, že zločin spáchali nepřátelé Ruska v zahraničí, kteří chtěli poškodit obraz Ruska ve světě. V této souvislosti se hovořilo především o uprchlém miliardáři Borisovi Berezovském, který získal azyl v Británii. Ve spojitosti s vraždou se spekulovalo i o čečenském prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi, jehož činy novinářka tvrdě kritizovala. Za třetí variantu vyšetřovatelé označili mstu skupiny policistů, o jejichž nezákonných praktikách v Čečensku Politkovská psala. Novinářka Petruška Šustrová se domnívá, že zadavatele vraždy je třeba hledat především v Čečensku.

Politkovská byla podle amerického Výboru na ochranu novinářů třináctou obětí z řad ruských novinářů, odstraněných nájemnými vrahy během Putinovy osmileté éry v čele státu. Žádný z vrahů nebyl dosud odsouzen. Novinářka Petruška Šustrová ve Studiu ČT24 připomněla, že od rozpadu Sovětského svazu už bylo zavražděno nejméně 200 novinářů. List Novaja gazeta, pro který Politkovská pracovala, přišel nejméně o tři své lidi.

Na Politkovskou se dnes odpoledne bude vzpomínat i v pražském kostele svatého Salvátora. Na setkání promluví Libor Dvořák, který do češtiny přeložil její knihu Ruský deník. Čeští novináři také přečtou seznam svých ruských kolegů, kteří během své práce přišli o život.

Letošní cenu Anny Politkovské získala afghánská bojovnice za práva žen Malalaj Džujáová. Džujáová, která je označována za „nejstatečnější z afghánských žen“, dostala ocenění za neúnavný boj za prosazení ženských práv a za pomoc obětem znásilnění.