V Somálsku se rozpoutaly boje o hlavní město

Mogadišo - Situace ve východoafrickém Somálsku, kde od začátku 90. let trvá občanská válka, se v posledních měsících výrazně zhoršila. Nejhůř je na tom hlavní město Mogadišo. Stav kritizuje víc než padesát nevládních organizací. Mezinárodní společenství podle nich naprosto selhalo.

Denní boje změnily Mogadišo ve válečnou zónu. Za poslední týdny odtud prchlo 40 tisíc lidí. Ti, kdo zůstali, denně riskují život. Podle OSN zůstala jen necelá polovina původního milionu obyvatel. V pondělí na tržišti zemřelo v minometné palbě 17 lidí. „Ani nevím, jak to začalo. Slyšeli jsme exploze, všichni jsme z trhu prchali do nejbližších domů schovat se, ale náš dům také zasáhli. Nevíme, kdy to skončí,“ říká obyvatel Mogadiša. Mina včera zabila řidiče OSN. Italský a somálský představitel, kteří s ním v autě cestovali, jsou zranění.

Podle reportéra BBC, který Mogadišo jako jeden z mála cizinců navštívil, je situace v hlavním městě výrazně horší než začátkem 90. let v době neúspěšné americké intervence. Organizace Human Rights Watch tvrdí, že je Somálsko nejvíc ignorovanou tragédií na světě. Kdyby prý bylo jiné hlavní město v sevření každodenních bojů, vyvolalo by to mezinárodní pobouření. 

Zatímco v případě, že by se něco podobného dělo třeba v Libanonu nebo Gruzii, zajímalo by to každého, v Somálsku se odehrává bez sebemenšího zájmu největší tragédie světa, tvrdí HRW.

Z Mogadiša se stává město duchů

Na mír v Somálsku dohlíží 2 700 jednotek sborů Africké unie. Samy toho ale moc nezvládnou. Nejsou dost silné a stávají se terčem útoků. Mogadišo leží na břehu Indického oceánu, v místě kdysi kvetoucího afrického obchodu s Blízkým východem. Teď jsou tam v celých čtvrtích vymlácené domy pouze s obvodovým zdivem, bez oken a střech. Do města se neodváží žádní pracovníci mezinárodních organizací, protože zde hrozí vraždy a únosy za účelem zisku vysokého výkupného.

Nejnovější válku spolu v Mogadišu vedou vojáci slabé, ale mezinárodně uznávané vlády, kterou vojensky podporuje Etiopie. Proti nim stojí  nacionalističtí a islamističtí povstalci, které Spojené státy obviňují z vazeb na teroristickou al-Káidu. Zbytek země ovládají ozbrojené klany. Sever je klidnější, ale z jeho přístavů vyjíždějí piráti unášet lodě. Za ně pak získávají výkupné, jehož část putuje na nákup zbraní pro povstalce.

Somálští vojáci
Zdroj: ČT24