Finanční krize si v USA vyžádala dalších šest mrtvých

Los Angeles (USA) - Ekonomická krize si v USA vyžádala další mrtvé. Její tíhu neunesl pětačtyřicetiletý muž z Los Angeles, který zabil svou manželku, tři syny i tchyni, a pak obrátil zbraň proti sobě. Před týdnem spáchala sebevraždu devadesátiletá Američanka.

Muž, který dříve pracoval jako zaměstnanec velké účetní firmy, už sedm měsíců nemohl najít práci a jeho naděje na šťastný obrat zmařila právě hypoteční krize. Nechal v domě tři dopisy, v nichž podrobně líčí své těžkosti týkající se peněz. Měl přitom vysokoškolský diplom v oboru řízení podniků a v minulosti pracoval v nejznámějších účetních firmách, jako je Price Waterhouse.

„V prvním dopise se pachatel odvolává na vážné finanční těžkosti, které ho dovedly až k vraždě své rodiny a k sebevraždě,“ řekl novinářům mluvčí policie Michael Moore. Tragédie se podle něj odehrála patrně v sobotu.

Spojené státy se, stejně jako řada jiných zemí, potýkají s vážnou finanční krizí. V jejím důsledku přišlo v posledních měsících o práci mnoho lidí. Zpráva americké vlády minulý týden uvedla, že američtí zaměstnavatelé v září zrušili 159 tisíc pracovních míst.

Ekonomické krize s sebou v minulosti přinášely právě nárůst sebevražd. V Československu si sáhlo na život nejvíc lidí během krize ve třicátých letech.