Synchrotron v Česku možná nebude, Akademie věd ho ale chce

Brno – Středoevropská synchrotronová laboratoř, která měla vzniknout v Brně, možná v Česku vůbec nebude. Ministerstvo školství nezařadilo laboratoř CESLAB do operačního programu Věda a výzkum pro inovace, místo něj chce v moravské metropoli postavit Středoevropský technologický institut. CESLABu tak hrozí, že přijde o část z padesátimiliardové evropské dotace, ovšem podpořila ho Akademie věd. Ta se domnívá, že může jít o jediný významný vědecký institut, který bude sídlit v Česku.

Češi mají také zájem o projekt laseru ELI, ten chce ovšem realizovat i Francie. Přinejmenším do chvíle, kdy se rozhodne o tom, kde bude sídlit projekt ELI, chce Akademie věd udržovat i přípravy synchrotronové laboratoře.

„V nejhorším případě by se mohlo stát, že když nepodpoříme synchrotron a padne-li ELI, tak tady nebudeme mít žádnou významnou evropskou infrastrukturu, což bych považoval za tragický výsledek operačního programu,“ uvedl místopředseda akademie Jiří Drahoš.

Předseda Akademie věd Václav Pačes uvedl, že o CESLAB hovořil s premiérem Mirkem Topolánkem. Ten se prý chce synchrotronovou laboratoří ještě zabývat. Pačes chce o věci hovořit také s ministrem školství Ondřejem Liškou. „Zdá se, že o vybudování synchrotronu ve střední Evropě je obrovský zájem,“ uvedl.

Na brněnské laboratoři by podle Pačese mohlo spolupracovat Rakousko, Slovensko a Polsko. Právě tyto státy se o ni původně také ucházely. 

CESLAB je jedním z ambiciózních projektů Akademie věd, který by se mohl v budoucnu jen těžko opakovat. Laboratoře by sloužily potřebám výzkumných týmů nejen z Česka, ale z celé střední Evropy. Vědci chtějí díky synchrotronu rozvíjet například nanotechnologie či mikrostrojírenství a hledat nová léčiva.