Rusko a Bělorusko chtějí společný systém protivzdušné obrany

Moskva - Rusko a Bělorusko podepíší 2. listopadu dohodu o vytvoření jednotného systému protivzdušné obrany. Informoval o tom tajemník Svazového státu Rusko-Bělorusko Pavel Borodin. Rada Svazového státu Rusko-Bělorusko se sejde 2. listopadu v Moskvě. Hlavní otázkou na programu bude technicko-vojenská spolupráce. Na otázku, zda dojde k podpisu dohody o společné protivzdušné obraně Borodin odpověděl: "Samozřejmě, o tom nepochybuji." Podle jeho slov to konkrétně znamená společnou obranu proti NATO.

Ruský premiér Vladimir Putin byl v pondělí v Minsku, kde podle ruských agentur o této otázce jednal s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Obě země mají na zřeteli také americký protiraketový štít, jehož elementy mají být rozmístěny v Polsku a v České republice.

V srpnu Moskva pohrozila, že by jako odvetné opatření proti americkému štítu mohla v Bělorusku rozmístit strategické bombardéry a rakety. Lukašenko v minulosti také potvrdil, že jeho země je připravena na svou roli po boku Ruska v případě rozmístění amerického protiraketového štítu ve střední Evropě.

Moskva považuje Bělorusko, bývalou republiku Sovětského svazu, za přirozené předsunuté stanoviště proti NATO. Zvláště pak od chvíle, kdy někdejší země komunistického bloku, jako je Polsko nebo Česko, vstoupily do Severoatlantské aliance.

Rusko a Bělorusko v roce 1996 podepsaly dohodu o Svazovém státě Rusko-Bělorusko, která předpokládala úzké politické, hospodářské a vojenské svazky mezi oběma státy. Avšak neuspěly snahy o úplné splynutí obou zemí.

Společné struktury mají sloužit jen ke vzájemné koordinaci, jejich pravomoci jsou vágní. Lukašenko v roce 2002 rezolutně odmítl návrh Kremlu na začlenění Běloruska do Ruska a od těch dob upevňování svazu obou zemí přešlapuje na místě.