Topolánek podpořil budoucí plnoprávné členství Turecka v EU

Ankara - Český premiér Mirek Topolánek dnes svého tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana ujistil, že Česká republika podporuje budoucí plnoprávné členství Turecka v Evropské unii. Topolánek s Erdoganem probíral české předsednictví EU, které začne v lednu. Erdogan Topolánkovi za jeho přístup poděkoval a dal najevo očekávání, že bude stejný i během českého předsednictví.

„Patříme mezi země bezvýhradně podporující vstup Turecka do EU. Nejsme přátelé žádného náhradního členství, poločlenství, privilegovaného partnerství nebo různých programů v rámci Středomořské unie či jiných nástrojů,“ zdůraznil český premiér na setkání s novináři. Tento přístup Erdogan ocenil.

Mirek Topolánek:

„Patříme mezi země bezvýhradně podporující vstup Turecka do EU.“

Turecko usiluje o členství v EU a zahájilo už přístupové rozhovory coby kandidátská země. V unijních zemích nicméně nepanuje shoda v tom, zda by se tato muslimská, ale sekulární země měla stát plnohodnotným členem.

Zcela jednotná není ani česká vláda, koaliční lidovci by raději viděli privilegované partnerství. Hlavní vládní strana ODS, kterou vede Topolánek, je ale pro normální členství, pokud Turecko splní kritéria nezbytná pro vstup do unie.

Kromě unijních témat se oba politici dotkli také otázky boje proti terorismu. Oba vyjádřili odhodlání svých zemí proti takovému násilí bojovat. Kromě toho se bavili také o ekonomické krizi v USA. Erdogan a Topolánek nečekají, že by krize mohla přijít do Turecka nebo Česka.

Zástupci ČEZu podepsali kontrakt s tureckým distributorem elektřiny

ČEZ expanduje do Turecka a bude to letos jedna z největších českých investic v zahraničí. Zástupci energetických společností ČEZ a AKkök při té příležitosti podepsali dohodu o společném podniku. Obě firmy investují 600 milionů dolarů do největšího tureckého soukromého distributora elektřiny - společnosti Akenergi. Láká je velký a perspektivní trh.

Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZu, říká: „Společně plánujeme jak další účast v privatizacích, tak stavbu nových zdrojů.“ Ömer Dinckök, šéf firmy Akenergi, doplňuje: „Chceme investovat do vodních a větrných elektráren, získat odpovídající podíl na trhu. ČEZ má hodně potřebných zkušeností. My známe zdejší prostředí. Dobře se doplňujeme.“

Podobnou spolupráci chtějí navázat i další české firmy. Většinu příležitostí hledají v energetice, která je na vzestupu. O zakázky usilují zejména ČKD export a Škoda Power, které by se chtěly podílet na přestavbě a rozšíření zdejších elektráren. Celý kontrakt by mohl přinést až miliardu dolarů.