V Řecku stojí doprava na protest proti privatizaci státní letecké společnosti

Atény - V Řecku zahájili zaměstnanci v dopravě 24hodinovou stávku. V Aténách nejezdí metro a omezena je i ostatní hromadná doprava. Stávku svolala centrála odborových svazů na protest proti plánům vlády zprivatizovat zadluženou leteckou společnost Olympic Airlines. Ta dnes zrušila stovku letů. Protest zasáhl jak vnitrostátní, tak mezinárodní lety.

Stovky stávkujících demonstrovaly v Aténách a při pochodu k parlamentu skandovaly slogany a zpívaly národní hymnu. Ke stávce se navíc připojili zaměstnanci státních podniků a pošty. Na několik hodin přerušili práci také zaměstnanci v nemocnicích a novináři.

Olympic Airlines dnes zrušily 100 letů, především vnitřních, ale také spoje do Milána, Londýna, Düsseldorfu, Bruselu, Istanbulu a Paříže. V Aténách nejezdilo celý den metro ani příměstská doprava. Autobusy a tramvaje stály dopoledne na tři hodiny, řidiči navíc večer skončí službu dřív než obvykle. Mnoho lidí se tak nedostane večer z práce, někteří raději zůstali doma.

Olympic Airlines se topí v minusových číslech, dohromady je ve ztrátě asi 2,7 miliardy eur (67,5 miliardy Kč). Evropská unie proto odsouhlasila plán na privatizaci letecké společnosti do konce příštího roku.