Nobelovu cenu za fyziku měl podle italských vědců dostat Cabbibo

Řím – Italský fyzik Nicola Cabbibo měl podle svých krajanů získat letošní Nobelovu cenu za fyziku. Obdrželi ji ovšem Japonci Makoto Kobajaši a Tošihide Masukawa a Američan japonského původu Yoichiro Nambu – za objevy v oblasti subatomární fyziky. Podle Italů tak rozvinuli původní Cabbibův objev kvarků.

„Cabibbo jako první pochopil mechanismus kvarků, který pak ocenění fyzici rozvinuli,“ uvedl prezident Italského ústavu jaderné fyziky Roberto Petronzio. „Nemohu skrýt naši hořkost, neboť jedinou zásluhou Kobajašiho a Masukawy je to, že zevšeobecnili ústřední myšlenku, jejímž otcem je Cabibbo,“ dodal.

Sám Nicola Cabbibo, který je profesorem univerzity v Říme, se ke slovům svých kolegů nevyjádřil. Jeho nárok na letošní Nobelovu cenu ovšem potvrdil také časopis The New Scientist, který na své internetové stránce uvedl, že Cabibbova práce položila základ k objevům, za které byli oceněni Kobajaši a Masukawa.

Kobajaši, Masukawa i Nambu podle výboru pro udělování Nobelovy ceny vnesli jasno do světa elementárních částic a přispěli tak k pochopení fungování vesmíru. Jejich hypotézy a výpočty se staly základními prvky standardního modelu, jehož prostřednictvím moderní fyzika vysvětluje vesmír.