Vůdci thajského protivládního protestu se vzdali policii

Bangkok - Vůdci thajské opozice, která již několik měsíců vede protest proti místní vládě, se dnes vzdali policii. Jejich krok následuje poté, co ve čtvrtek thajský soud zrušil obvinění devíti vůdců pouličních protivládních protestů z vlastizrady, ale vydal na ně zatykače za méně závažné přestupky spojené s organizováním nepovolených shromáždění.

Vůdci Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), které protesty od května organizuje, by měli být ještě během dneška propuštěni na kauci a budou nadále pokračovat ve snaze o svržení vlády.

Původní zatykače vydala policie koncem srpna, když tisíce demonstrantů z PAD ozbrojených mačetami a golfovými holemi obsadily pozemky před vládním komplexem. Soud ale označil obvinění z vlastizrady, za něž hrozily vůdcům protestů až doživotní vězení nebo trest smrti, za nepodložená.

Vrcholný představitel PAD Sonti Limtchongkun po zveřejnění čtvrtečního soudního rozhodnutí prohlásil, že se on i šest dalších vůdců opozice vzdají policii. Zbývající dva organizátory protestů policisté zatkli minulý týden. Všem devíti představitelům PAD nyní hrozí za organizování nepovoleného veřejného shromáždění až sedmileté vězení.