V Sasku se poblíž severočeských hranic objevila kachna s ptačí chřipkou

Zhořelec (Německo) - Němečtí veterináři ve čtvrtek odhalili kachnu nakaženou nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1. Ohnisko šíření nemoci se přitom nachází asi 15 kilometrů od severočeských hranic, nebezpečí přesunutí nákazy do Čech prý ale nehrozí. Jedná se o první případ výskytu této choroby v Německu v letošním roce. Všech 1400 kachen a hus z nakaženého chovu bylo podle saských úřadů zlikvidováno.

Nákazu veterináři zjistili na farmě ve vesnici Markersdorf poblíž města Zhořelec. Odborníci si podle informací odpovědných úřadů zatím nejsou jisti, jestli se jedná o variantu viru nebezpečnou pro člověka. Ochranné pásmo kolem ohniska nákazy je deset kilometrů. Do Čech tedy tato zóna nezasahuje. Podle mluvčího české státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna proto nehrozí ČR bezprostřední ohrožení ptačí chřipkou.

Virus byl zjištěn při rutinní kontrole, kachna nevykazovala žádné známky onemocnění. Dosud není jasné, odkud se nákaza na farmu dostala. Jde letos nejen o první případ v Německu, ale v celé Evropské unii, připomněla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová. V noci na dnešek byl zlikvidován celý chov 1400 kachen a hus a v okolí farmy úřady uzavřely tříkilometrové pásmo nejméně na 21 dní.

Ministryně sociálních věcí spolkového státu Sasko Christine Claussová potvrdila, že šlo o vysoce nebezpečný druh ptačí chřipky H5N1. „Přijali jsme všechna potřebná preventivní opatření, a ta teď provádíme,“ dodala.

Naposledy se ptačí chřipka u našich severních sousedů objevila v prosinci 2007 v Braniborsku, kdy se virus objevil u sedmi volně žijících ptáků. V České republice bylo v roce 2006 potvrzeno 14 případů ptačí chřipky a loni další tři. Vysoce patogenní virus H5N1 byl většinou identifikován u volně žijících labutí.

Ptačí chřipka v Německu
Zdroj: ČT24