NATO v Afghánistánu posílí v boji proti drogovým producentům

Budapešť - Ministři NATO se na neformální schůzce v Budapešti dohodli na postupu v boji proti výrobcům drog v Afghánistánu. Podle aliance je zintenzivnění bojů proti obchodníkům s drogami klíčem k bezpečnosti v této boji sužované zemi. Pokud totiž NATO oslabí producenty opia, přijdou islámští radikálové o zásadní zdroj příjmů.

Už včera Spojené státy ústy generála Johna Craddocka své spojence žádaly, aby posílili jednotky v Afghánistánu. USA také trvají na povolení zaútočit na laboratoře, dopravní sítě a drogové magnáty. Cílem je oslabit hnutí Taliban, které z prodeje drog čerpá nemalé finance. Za posílení vojenské mise NATO v Afghánistánu se v Budapešti přimluvil i afghánský ministr obrany Abdul Rahim Wardak.  

Mluvčí Severoatlantické aliance uvedl, že se ministři obrany na neformální schůzce v Budapešti shodli na posílení mise ISAF. Jednotky NATO v Afghánistánu budou smět po boku Afghánců ničit laboratoře, v nichž se zpracovává mák na opium, a mohou také bránit dopravě chemikálií pro výrobu této omamné látky. Každá z členských zemí si ale bude o rozsahu nasazení svých jednotek rozhodovat sama.

Ministři tak šalamounsky vyřešili rozpory, které se u jednotlivých členských zemí v názoru na posilování jednotek v Afghánistánu objevovaly.

Spojené státy totiž trvale nárůst jednotek prosazují. Proti není ani Česká republika. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že Česko prosazuje, aby NATO k boji proti drogám přistoupilo aktivněji.

Itálie, Španělsko a Německo se ale zdráhají posílat další vojáky do Afghánistánu. Němečtí představitelé se nechali slyšet, že jejich armáda pošle do Afghánistánu jen 1000 až 4000 mužů, a to navíc jen do těch oblastí, které nejsou ohrožené radikálními povstalci. Hlavním důvodem je prý riziko civilních ztrát a také vyšší ohrožení vojáků.

Britská vláda chce rovněž usilovat o lepší informovanost Afghánců, aby nepodléhali protizápadní propagandě Talibanu. V souvislosti s tím se chce zasadit o rozšíření internetu a mobilních telefonů v této zemi.

Afghánistán patří mezi vůbec největší světové producenty opia. Loni zde vyrobili 93 % celosvětové produkce opia. Islámští radikálové působící v Afghánistánu a Pákistánu čerpají ročně z prodeje drog stovky milionů dolarů.

Ministři jednali také o Gruzii a protiraketovém deštníku 

V Budapešti dnes jednala také speciální komise NATO ke Gruzii. Politici se zaměřili především na to, jak pomoci posilnit a modernizovat gruzínskou armádu. O vstupu Gruzie do NATO však nejednali, toto téma přijde na řadu až na prosincové schůzi.

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová po budapešťské schůzce prohlásila, že členské země NATO jsou nadále rozhodnuté pokračovat v budování vlastní společné protiraketové obrany. Ministři schválili zprávu o přípravě aliančního protiraketového deštníku. Podle dokumentu by k protiraketové obraně NATO měl zásadně přispět také radar, který USA plánují postavit v Česku. Zatím není jasné, jak přesně bude spojení aliančního a amerického protiraketového systému vypadat. Jednou z variant je, že by se do aliančního projektu zapojily národní příspěvky. Mezi ně by se mohl počítat i radar v Česku a propojené antirakety v Polsku.

Ministři obrany také na budapešťském setkání v rámci společné komise s Gruzií diskutovali o koordinaci pomoci například v obranné a bezpečnostní oblasti.