Slovensko-maďarské vztahy se vyostřují kvůli učebnicím a Slotovi

Bratislava/Budapešť - Na bodu mrazu jsou slovensko-maďarské vztahy již delší dobu, v posledních dnech se ale ještě více přiostřily. Hlavní příčiny jsou v zásadě tři: učebnice se slovenskými geografickými názvy, málo peněz pro maďarské školy na jižním Slovensku a urážlivé výroky nacionalisty Jána Sloty na adresu maďarské ministryně zahraničí.

Jak připomíná košický zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, premiéři Slovenska a Maďarska se oficiálně na bilaterální úrovni nesešli už několik let, pouze v rámci mezinárodních schůzek. Jejich plánované setkání bylo už několikrát odloženo právě kvůli vyhroceným vztahům mezi oběma státy. Maďarsko-slovenské politické vztahy jsou komplikované už od vzniku samostatného Slovenska a nezlepšily se ani po vstupu obou zemí do Evropské unie. Zpravodaj Slovenského rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek ale ve Studiu ČT24 připomněl, že ekonomické vztahy mezi nimi jsou bezproblémové.

Vztahy se vyhrotily se v poslední době kvůli tomu, že jižní Slovensko s vysokým zastoupením maďarské menšiny nedostalo od slovenského ministerstva školství řízeného Slovenskou národní stranou (SNS) téměř žádnou dotaci z fondů Evropské unie určených pro školství. Velký rozruch vyvolaly i slovenské učebnice vlastivědy pro děti z maďarských rodin, které neobsahují geografická pojmenování v maďarštině. Poslední kapkou pak byly hrubě urážlivé výroky předsedy Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty na adresu šéfky maďarské diplomacie Kingy Gönczové. Kvůli tomu byl na maďarské ministerstvo zahraničí povolán i slovenský velvyslanec v Budapešti Juraj Migaš. Budapešti vadí i to, že se slovenský premiér Robert Fico od slov svého koaličního partnera Sloty jednoznačně nedistancoval.

Gönczová na setkání s velvyslancem kritizovala porušení slovenského závazku, že ve školních učebnicích budou uvedeny v závorce za slovenskými geografickými názvy také maďarské, a vyjádřila znepokojení nad diskriminací maďarských škol na jižním Slovensku.

SNS, která řídí slovenské ministerstvo školství, před několika dny prohlásila, že by chtěla obnovit vojenskou domobranu. Slota varoval před údajnými snahami maďarských politiků obnovit „Velké Uhry“ a naznačil, že ze strany jižního souseda hrozí vojenské útoky.