Volby na Ukrajině nebudou, byly by protiústavní, tvrdí Tymošenková

Kyjev - Žádné předčasné parlamentní volby na Ukrajině nebudou, prohlásila dnes v živém televizním vysílání ukrajinská premiérka Julije Tymošenková. Dekret prezidenta Viktora Juščenka, který volby vyhlásil na 7. prosince, označila za protiústavní.

Tymošenková uvedla několik dalších argumentů, proč se volby podle jejího názoru nemohou konat. Jednak prý nejsou ve státním rozpočtu na předčasné volby peníze. Hlasování by se mělo konat nedlouho před Novým rokem a o svátcích se prý volby nepořádají. Pokud by byl rozpuštěn parlament, což prezident už učinil, tak země podle premiérky zůstane bez státního rozpočtu na příští rok.

Tymošenková zároveň televizní diváky upozornila, že prezidentský výnos vyšel pod úředním číslem 911. To je ve Spojených státech číslo tísňového volání všeho druhu. A to je podle premiérky symbolické. Čísla „9-1-1“ varují před možným neštěstím, bídou, ne-li smrtí, která zemi hrozí, prohlásila podle ruské agentury ITAR-TASS Tymošenková.

Premiérka zároveň dodala, že pro konání předčasných voleb je také nejdříve třeba změnit ústavu, protože dnes prý na Ukrajině fungují fakticky tři vlády - vláda ministrů, sekretariát prezidenta a Rada národní obrany. Proto podle Tymošenkové se musí nejdříve ze všeho vymezit přesné pravomoci prezidenta a vlády.