Zimbabwská vláda a opozice se neshodly na složení nového kabinetu

Harare - V Zimbabwe se schyluje k nové politické krizi. Vláda s opozicí se sice před časem dohodly na vytvoření nového kabinetu, teď se ale nemohou domluvit na jeho složení. Zimbabwský prezident Robert Mugabe přidělil klíčová ministerstva své vládní straně a opozici se tento krok nelíbí. Odmítla ho s tím, že je jednostranný a ohrožuje dohodu o rozdělení moci.

Mugabe obsadil především ministerstvo obrany, financí a vnitra. Mugabeho rozhodnutí přichází poté, co se osobně setkal s vůdcem opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morganem Tsvangiraiem. Během této schůzky se dohodli povolat kvůli slepé uličce, v níž uvízlo vyjednávání o obsazení klíčových ministerstev, zpátky zprostředkovatele jednání, bývalého jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho.

Vyjednávání o rozdělení moci v Zimbabwe se táhnou od července a několikrát kvůli neshodám mezi oběma stranami zkolabovala. V polovině září podepsal Mugabe s opozičním MDC dohodu o rozdělení moci, na podobě vládního kabinetu se ale Mugabe a Tsvangirai stále ještě nedohodli, přičemž MDC zejména vadí, že se Mugabe snaží získat kontrolu nad armádou a policií.