Somálští piráti unesli řecký tanker, útok na loď pronajatou OSN byl neúspěšný

Mogadišo - Somálští piráti unesli v pátek v Adenském zálivu řecký tanker s dvacetičlennou posádkou. Neúspěšně se pokusili zmocnit i lodi, kterou si pronajal Světový program OSN pro výživu (WFP). Somálští piráti letos unesli přes 40 lodí a na výkupném podle odhadů vybrali až 30 milionů dolarů. Severoatlantická aliance chce k břehům Somálska poslat několik svých vojenských lodí.

Vody u Somálska jsou nejnebezpečnější na světě. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras, ročně tudy propluje okolo 50 tisíc plavidel. Unesený řecký tanker mířil z jihovýchodní Asie do Suezského průplavu s nákladem chemikálií. Ve čtvrtek se piráti také pokusili dostat na palubu lodi pronajaté WFP. Její kapitán ale přijal blíže nespecifikovaná opatření a podařilo se mu s plavidlem uniknout.

Vzhledem k alarmující situaci Rada bezpečnosti i generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento týden vyzvali v jednomyslně přijaté rezoluci ke společné námořní operaci proti pirátům. Pan Ki-mun zároveň varoval, že pokud nebudou somálské vody bezpečné, ohrozí hladomor až tři miliony lidí v této oblasti.

Před dvěma dny se objevila zpráva, že piráti za výkupné ve výši 1,6 milionu dolarů propustili japonský chemický tanker, který zadržovali od srpna. Zřejmě nejsledovanějším případem je nyní ukrajinská loď Faina, která má na palubě náklad desítek tanků a jiné těžké zbrojní techniky určené pro keňskou vládu. Celá záležitost bude možná v příštích dnech vyřešena, neboť se údajně rýsuje dohoda s lodní společností, po níž piráti chtějí osm milionů dolarů výkupného.