Rusko chce i nadále zkoumat vesmír společně s Američany

Moskva – Rusové chtějí i nadále spolupracovat se Spojenými státy ve výzkumu vesmíru. Před dnešním startem rakety Sojuz cestující k Mezinárodní vesmírné stanici to dnes uvedl šéf ruské Federální kosmické agentury (Roskosmos) Anatolij Perminov. Spolupráci podle něj nenarušuje ani nynější politické napětí mezi oběma zeměmi.

Ruské rakety Sojuz budou od roku 2010 jediným dopravním prostředkem, který zajistí přepravu kosmonautů mezi Zemí a orbitální stanicí. V té době totiž mají podle plánů americké NASA přestat sloužit raketoplány. Někteří představitelé USA se v té souvislosti obávají přílišné závislosti vesmírného programu na Rusku, čehož by Moskva podle nich mohla zneužívat. Vesmírná loď Orion, která má nahradit dosluhující raketoplány (Space Shuttly), poprvé odstartuje zřejmě v roce 2014.

Americký kongres proto na začátku října povolil NASA nakoupit místa pro své astronauty v raketě Sojuz po roce 2010. Podle Anatolije Perminova tím Washington ukázal, že nemá zájem zpolitizovat vesmírnou spolupráci. Svědčí o tom prý i přítomnost amerických astronautů na ruském kosmodromu Bajkonur.