V Praze jednají evropští politici o vesmírném výzkumu

Praha – Evropská meziparlamentní kosmická konference, která se má zabývat rolí Evropské unie ve vesmírném výzkumu, začala dnes ráno v pražském sídle českého Senátu. Konference se účastní zástupci Francie, Španělska, Belgie, Polska, Ruska, Německa, Rumunska, Itálie a Británie a hosté z dalších států, např. z USA, Japonska a Norska. Vystoupí mimo jiné Jean-Jacques Dordain, předseda Evropské vesmírné agentury, do níž v lednu 2009 vstoupí i Česko. Konferenci zahájil předseda české vlády Mirek Topolánek.

V úvodním projevu vyzval Topolánek evropské státy ke komplexnímu rozvoji vědeckých odvětví. Pouze tak je podle něj možné ve vesmírném výzkumu konkurovat Spojeným státům nebo asijským zemím. Evropské vlády by měly do vědy přilákat především soukromé investory, uvedl premiér. 

Desátý ročník Evropské meziparlamentní kosmické konference chce na závěr přijmout rezoluci, podle které by měla EU posílit svoji mezinárodní roli posilováním soběstačnosti ve strategických oblastech kosmonautiky. Rezoluce má rovněž vyzvat evropské státy, aby důrazně podporovaly projekty Galileo a Kopernikus a zajistily jejich dostatečné financování, kontinuitu služeb a vytvoření přiměřených nástrojů pro provoz a marketing.

Praha se navíc stane v roce 2010 centrem světové kosmonautiky - bude totiž hostit 61. kongres Mezinárodní astronautické federace (IAF). Zástupci České kosmické kanceláře (Czech Space Office, CSO) se na tom s vedením federace dohodli tento měsíc v průběhu 59. kongresu ve skotském Glasgow. Dnes to oznámila Česká kosmická kancelář.

Nynější konference začne dnes v devět hodin ráno a skončí zítra v jednu odpoledne.