Peking se opět pokouší zbavit smogu

Peking – Hlavní město Číny se chce zbavit všudypřítomného smogu a dopravních zácp. Politici se proto rozhodli inspirovat omezeními, která zavedli během srpnové olympiády a zářijové paralympiády. Každé pekingské auto tak alespoň jeden den v týdnu nebude smět do ulic. Úřady si slibují, že hlavnímu městu tak ulehčí každý den o 800 tisíc vozů.

Zákazy jízdy se dotknou každý den jiných vozidel - podle toho, kterým číslem končí jejich registrační značka. V pondělí nebudou moci do ulic auta, jejichž značka končí čísly 1 nebo 6, v úterý potom ta se značkou končící na 2 a 7.

Podle pekingských řidičů je ale systém, který představila vláda, příliš složitý. Pochopitelnější pro ně byla pravidla platná během olympiády, kdy střídavě jeden den nesměla jezdit auta se značkou končící na liché a druhý den na sudé číslo.

Takové řešení ale považuje vláda za příliš zásadní a nechává si ho v záloze pro případ, že se situace nezlepší díky jejímu nynějšímu plánu. Podle současných pravidel zmizí z ulic asi čtvrtina všech aut, systém platný během olympiády jich z Pekingu odstranil rovnou polovinu. Nejčistší vzduch za posledních deset let se obyvatelům Pekingu zalíbil. Nespokojeným majitelům aut úřady jako kompenzaci zrušily některé daně a poplatky.

Pravidla omezující jízdu pekingských vozidel podle závěrečné číslice registrační značky mají zatím platit do dubna. Každý všední den nesmí vyjet pětina z asi 3,5 milionu soukromých vozů. V obdobích, kdy bude znečištění větší, zůstane doma polovina aut. Vláda také slíbila, že omezí o třetinu provoz služebních vozů. Úřady věří, že lidé začnou víc využívat veřejnou dopravu. Ta je sice levná, často ale přeplněná.