V černohorské Podgorici protestovali lidé proti uznání Kosova

Podgorica - Slzným plynem a vodními děly musela zasahovat policie proti tisícovkám Černohorců, kteří v pondělí večer demonstrovali v hlavním městě Podgorica proti diplomatickému uznání Kosova černohorskou vládou. Házeli přitom na policisty a budovy státních úřadů kameny a světlice. Podle agentury AP bylo při protestech nejméně 34 osob zraněno.

Zástupci nemocnic uvedli, že během střetů s policií se zranilo 23 policistů a nejméně jedenáct demonstrantů. Podle informací policie bylo zatčeno 28 lidí. Zvláštní policejní jednotky střeží ministerstvo zahraničí a další vládní budovy.

Akce svolané prosrbskými opozičními stranami se zúčastnilo na 10 000 lidí. Demonstranti vyzvali vládu, aby odvolala uznání Kosova a vypsala k této otázce referendum. V opačném případě požadovali vypsání předčasných voleb.

Černá Hora minulý týden uznala nezávislost Kosova i přes silný odpor Srbska, s nímž ji pojí úzké vztahy. Srbsko na protest vypovědělo ze země černohorskou velvyslankyni. Kvůli otázce Kosova vyvíjela tlak na Černou Horu Evropská unie a také USA. Černá Hora usiluje o členství v EU.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku letos v polovině února. Od té doby nový stát uznala padesátka zemí, mezi nimi byla i Česká republika. Bělehrad a spolu s ním například i Rusko ale jednostranné vyhlášení samostatnosti považují za nelegální a Kosovo jako stát neuznávají. Valné shromáždění OSN před několika dny schválilo srbský požadavek, aby legálnost vyhlášení kosovské nezávislosti přezkoumal Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

V černohorské Podgorici se demonstrovalo proti uznání Kosova
Zdroj: ČT24