Kreml podle Kasjanova znemožňuje ruské opozici účastnit se voleb

Praha - Ruský opoziční politik a bývalý ruský premiér Michail Kasjanov dnes zkritizoval politický režim vedený Moskvou. Podle něj je kurz, který prosazuje prezident Dmitrij Medveděv s premiérem Vladimirem Putinem, záhubou Ruské federace. Kasjanov, lídr jedné ze dvou ruských opozičních stran, tvrdí, že jim Kreml brání zúčastnit se parlamentních voleb.

Kasjanov, který je hostem konference Forum 2000, popsal dnes v rozhovoru pro ČT24, jaký je život opozičního politika v Rusku. I když je Rusko podle ústavy demokratický stát, některé vládní praktiky si nezadají s bývalým komunistickým režimem. Podle Kasjanova je na denním pořádku, že opoziční politiky pravidelně navštěvují policisté a pracovníci tajných služeb a vyhrožují jim, že přijdou o práci.

Vládní nátlak pocítil sám Kasjanov, když se před dvěma lety pokusil kandidovat na prezidenta. „Mým cílem je změnit nynější politický kurz, který provádí nynější vedení. Z toho důvodu jsem se před dvěma lety rozhodl kandidovat na prezidenta. Od samého počátku jsem byl původně zaregistrován, ale poté, když začala růst společenská podpora mé kandidatury, úřady se rozhodly neriskovat a moje registrace byla zamítnuta.“

V Rusku neexistuje ani jedna strana nezávislá na Kremlu

A podobně je to i se stranou, kterou Kasjanov vede. Již třikrát úřady odmítly zaregistrovat jeho Ruský lidově-demokratický svaz v parlamentních volbách. Kasjanov se proto chce se stížností obrátit na Evropský soud pro lidská práva. „V Ruské federaci nyní neexistuje ani jedna strana nezávislá na Kremlu, tedy z těch, které se účastní parlamentních voleb. Nyní zůstaly jen dvě organizace. Je to Ruský lidově-demokratický svaz, který vedu já, a Spojená demokratická fronta, v jejímž čele stojí Kasparov,“ pokračuje Kasjanov. Ostatní strany, které měly v názvu slovo demokratické, podle něj už ukázaly svou skutečnost tvář, když podpořily agresi proti nezávislé suverénní Gruzii.

I přesto chce ale dál Kasjanov pokračovat v politické činnosti. Řekl, že chce dát Rusům alternativu, která by vedla k tomu, že se Rusko stane plnohodnotným „členem demokratické rodiny“.