Bojíte se plešatosti? Otestujte si DNA

Londýn - Tým mezinárodních vědců odhalil geny, které mohou až sedmkrát zvyšovat riziko předčasné formy plešatosti. Vědci prováděli analýzu DNA u pěti tisíc dobrovolníků a podle závěrů se v jejich genomu objevují dva úseky, které souvisí s plešatostí.

Výzkum odhalil, že každý sedmý člověk má obě genetické varianty, které přispívají k vyššímu riziku vypadávání vlasů. Podle vědců je hlavním cílem schopnost předpovědět „poruchu“ související s plešatostí, což poté může vést k efektivní prevenci.

Jedním z genů, který podle vědců souvisí se ztrátou porostu na hlavě, je gen pro androgenní receptor, již dříve spojovaný s mužskou plešatostí. Druhý gen se objevuje v úseku chromozomu 20, ale nevyskytuje se blízko žádného známého genu.

Na studii se podílel i doktor Tim Spector z King College v Londýně, který uvedl, že doufá v součinnost farmaceutických firem. Ty by podle něj měly vyvinout krémy, gely nebo pilulky, které zabrání masivní ztrátě vlasů.

„Nyní máme poměrně dobrý diagnostický nástroj pro lidi, kteří chtějí zjistit, zda jim vlasy vypadají už před padesátkou. Možná ale se neobjeví dostatek lidí, kteří by to chtěli zjistit, protože dosud neexistuje žádná preventivní léčba.“

doktor Tim Spector, Kings College Londýn

Další podstata, kterou je potřeba zjistit, tkví v otázce, jak vlastně oba geny fungují a jestli interagují i s jinými geny. Poté by bylo možné použít například genovou terapii, tedy záměnu „nežádoucí“ formy genu za „správnou“.

Především u mužů jsou sklony ke ztrátě vlasů dědičné a jsou ovlivněny množstvím mužských androgenních hormonů v těle, mezi nimi především testosteronu. U tohoto typu dochází k první větší ztrátě vlasů krátce po pubertě. Nejvíce pak vlasy začínají vypadávat mezi dvacátým až pětatřicátým rokem života, poté dochází k útlumu jejich vypadávání.