Odvolací soud možná zruší rozsudek nad tabákovými koncerny

Washington - Americký odvolací soud možná zruší klíčový verdikt, který uznal velké tabákové koncerny vinnými z organizovaného vydírání. Jiný soud už dříve vynesl rozsudek, podle něhož tabákové firmy po celá desetiletí dávaly veřejnosti zavádějící informace o škodlivosti kouření a zdravotních rizicích.

Myšlenkou na zrušení verdiktu nyní zabývají tři soudcové odvolacího soudu. Rozhodnutí, které zhruba před dvěma lety uznalo tabákové koncerny vinnými, je podle nich možná nepřípustné kvůli existenci zákona na potírání organizovaného zločinu.

Tříčlenná porota soudců během dnešního přelíčení opakovaně zpochybňovala, zda verdikt, k němuž v srpnu 2006 došla soudkyně okresního soudu Gladys Kesslerová, se opírá o dostatečné důkazy. Podle soudce Davida S. Tatela, který je členem poroty, se podobným případem ještě zabývá nejvyšší soud. V případu jde o klamavou reklamu na „lehké“ cigarety a o to, zda tento případ mohl mít zásadní vliv na konečný verdikt. „Proč bychom neměli počkat?“ zeptal se Tatel.

Verdikt otevírá cestu dalším žalobám

Pokud by byl verdikt Kesslerové potvrzen, bude to pravděpodobně znamenat volnou cestu pro další takové žaloby. Začali by je podávat kuřáci, kteří by se domáhali odškodného za zničené zdraví v důsledku kouření. Argumentem by bylo právě to, že jim tabákové firmy o škodlivosti kouření lhaly.

Tabákové firmy už dříve připustily, že o škodlivosti kouření v minulosti mohly veřejnosti předkládat ne zcela jednoznačné informace. Právní zástupce koncernu Philip Morris Miguel Estrada ale upozornil, že nikdo nikdy nepředložil jednoznačný důkaz o konkrétním provinění. Nelze tedy prý prokazatelně říci, že by se firmy nějak domlouvaly s cílem společně klamat veřejnost.