Ženevská konference o Gruzii nerozhodla, Mezinárodní soudní dvůr ano

Haag/Ženeva - Rusko a Gruzie se mají zdržet všech projevů etnické diskriminace v Jižní Osetii a Abcházii i na dalších gruzínských územích kontrolovaných ruskou armádou. Rozhodl tak Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu. Problémem se zabýval na základě stížnosti Gruzie, podle níž se Rusové v letech 1993 až 2008 dopouštěli etnických čistek. Dnešní ženevské jednání o srpnovém válečném konfliktu v Gruzii naopak podle očekávání skončilo bez konkrétního výsledku, zástupci Ruska a Gruzie se dokonce ani nesešli.

ICJ vzval Rusko a Gruzii, aby se zdržely etnické diskriminace

Rozhodnutí haagského soudu bylo přijato poměrem hlasů 8:7. Podle rozhodnutí se Rusko a Gruzie mají zdržet jakýchkoli projevů etnické diskriminace v Jižní Osetii a Abcházii a v dalších gruzínských oblastech, kde je přítomna ruská armáda. Obě strany se také musejí zdržet podněcování, obhajoby nebo podpory rasové diskriminace a usnadnit poskytování humanitární pomoci obyvatelům zmíněných oblastí, uvádí se v rozhodnutí soudu.

Soud také oběma stranám nařídil, aby dělaly vše, co je v jejich silách, k zajištění osobní bezpečnosti, svobody pohybu a ochrany majetku uprchlíků. Obě strany musejí také soud informovat, jak jeho rozhodnutí plní. Soud je instituce OSN a jeho výroky jsou pro strany závazné. Nemá ale prostředky, aby si respektování svých rozhodnutí vynutil.

Soud tak přistoupil na to, že přijme takzvaná nouzová opatření, ale neučinil to v tom smyslu, jak ho o to žádala Gruzie. Ta chtěla, aby se nouzová opatření týkala jen Ruska. Žalobu na Rusko podala Gruzie 12. srpna krátce poté, co Moskva odrazila gruzínský útok na Jižní Osetii, jehož cílem bylo nabýt nad touto oblastí znovu svrchovanost. Rusko pak uznalo nezávislost, kterou obě odštěpenecké oblasti jednostranně vyhlásily v 90. letech. Rusko u soudu tvrdilo, že nešlo o etnický, ale politický konflikt a soud tedy není k projednávání gruzínské žaloby kompetentní.

V Ženevě jednání o Gruzii výsledek nepřineslo, strany se ani nesešly

Současně se zasedáním haagského soudu se dnes také v Ženevě konalo mezinárodní jednání o srpnovém válečném konfliktu v Gruzii. To podle očekávání skončilo bez konkrétního výsledku, dokonce se nepodařilo ani zorganizovat schůzku mezi zástupci Ruska a Gruzie. Rozhovory by měly být obnoveny 18. listopadu.

Ruská delegace se vůbec nedostavila na úvodní plenární zasedání, které se konalo pod patronací Evropské unie, OSN a OBSE. Schůzka trvala asi hodinu. Rusové pak přišli na informační schůzku až později, kdy už nebyli přítomni zase Gruzíni. Gruzínský prezident Michail Saakašvili v Bruselu řekl, že Rusko z ženevského jednání o separatistických gruzínských regionech odešlo. Podle jeho slov to v zásadě ukazuje na to, že Moskva v současné době nemá žádný zájem na diplomatickém jednání.

Podle agentury AFP Rusové dali na vědomí, že v budoucnu se nezúčastní žádných rozhovorů, na které by nebyli pozváni zástupci proruských separatistických regionů v Gruzii Abcházie a Jižní Osetie. Ruský šéfvyjednávač, náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin, obvinil podle agentury Interfax z neúspěchu schůzky Gruzii. Podle něj je prý ale důležité, že jednání nastartovalo proces vyřešení konfliktu s účastí Abcházie a Jižní Osetie. 

„Uskutečnily se dvě oddělené schůzky, Rusové s Abcházci na jedné straně a Gruzíni na druhé,“ řekl novinářům Sergej Šamba, ministr zahraničí separatistické republiky. „Nebyli jsme s to se dohodnout na způsobu, jak se setkat,“ dodal jeden z členů abchazské delegace. Podle abchazského ministra Šamby je před další eventuální schůzkou nutné dopracovat její formát, program i status účastníků. Podle šéfa diplomacie Jižní Osetie osetská strana „přijela do Ženevy jako zástupce uznaného státu a všechny otázky bude řešit jen z pozice uznaného státu - Republiky Jižní Osetie“.

Dnes se na plenárním zasedání měli sejít zástupci Ruska, Gruzie, USA, OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Pak měla diskuse pokračovat v rámci dvou plenárních skupin, které se měly zabývat stabilitou a bezpečností v regionu a otázkou uprchlíků. Už před začátkem jednání diplomaté uváděli, že nečekají žádné konkrétní výsledky.