Obama a McCain se přeli o ekonomické návrhy

Hempstead (USA) - Američtí prezidentští kandidáti - demokrat Barack Obama a republikán John McCain - se v poslední předvolební televizní debatě znovu přeli o své plány na záchranu americké ekonomiky. Oba se shodli, že 700 miliardový plán není dostatečný. Kandidáti na post amerického prezidenta shodně slíbili občanům snížit daně. Ani jeden z kandidátů ale protivníkovi nezasadil rozhodující úder. Přesto McCain i Obama sáhli k několika ostrým výpadům. Především republikánský senátor zvolil agresivní přístup.

„Tentokrát, myslím, McCain byl o trochu lepší, především se rozhodně a bez vytáček distancoval od prezidenta Bushe. Byl velmi agresivní a snažil se skórovat za všech okolností. Obama se skrumážím spíše vyhýbal a na to, co považoval za zjevnou nepravdu, odpovídal úsměvem,“ shrnuje střetnutí profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš.

McCain se opakovaně snažil přesvědčit diváky, že Obama by zvyšoval daně i státní výdaje. Kritizoval ho za kontakty s radikálem ze 60. let Williamem Ayersem i za negativní tón volební reklamy. Velmi výrazné bylo McCainovo odstřižení se od politiky George Bushe.

„Senátore Obamo, já nejsem prezident Bush,“ prohlásil McCain v noci na dnešek v debatě na Hofstraově univerzitě v Hempsteadu u New Yorku. „Jestliže chcete soupeřit s prezidentem Bushem, měl jste kandidovat před čtyřmi lety,“ dodal.

Obama ale trval na svém: „Pokud jsem příležitostně zaměnil vaši politiku s politikou prezidenta Bushe, bylo to proto, že v hlavních ekonomických otázkách, které jsou pro Američany důležité, jako jsou daně, energetická politika a výdajové priority, jste byl rázným stoupencem prezidenta Bushe.“

Analytici poukazují na to, že McCain vystupoval při debatě důrazněji, Obama ale působil elegantněji a podle bleskových průzkumů vyhrál u voličů. Barack Obama měl jednodušší pozici než jeho republikánský soupeř, obhajoval totiž už získané preference.

Na McCainově chování byla vidět nedočkavost odpovídat na protivníkova slova, zatímco Obama si zachovával klid a na útoky odpovídal s úsměvem. I když si dvaasedmdesátiletý republikánský senátor vedl ve své ofenzívě podle prvních analýz velmi dobře, jeho o 25 mladší oponent působil více „prezidentským“ dojmem.

V živé a místy svárlivé debatě si kandidáti navzájem vyčetli konfrontační styl volebního souboje a vzájemně přiznali, že letošní kampaň je mimořádně tvrdá. Podle McCaina utratil Obama za negativní reklamu více než kterýkoli kandidát v dějinách. Obama v reakci zmínil nedávnou studii, která údajně tvrdí, že 100 procent McCainovy volební reklamy má negativní ráz.

„Prezidentské debaty tady sleduji už od 70. let a řekl bych, že tahle byla jedna z nejzajímavějších, možná dokonce ta nejzajímavější. Oba kandidáti tentokrát seděli, a to dost blízko sebe, a snad právě tohle umocnilo už tak zjevné napětí,“ uvedl Lukeš.

Ústředním tématem se staly daně

Oba kandidáti shodně slíbili Američanům snížit daně. Zamýšlejí tím zlepšit situaci střední vrstvy, kterou v debatě symbolizoval „instalatér Pepa“, drobný podnikatel z Ohia, s nímž se o víkendu nechal vidět Obama.

McCain kritizoval svého oponenta za to, že navrhuje zvýšení daní lidem s ročním příjmem nad čtvrt milionu dolarů, což podle něho ohrozí drobné podnikatele. „Proč chcete někomu zvedat daně právě teď?“ zeptal se Obamy v souvislosti s nynější finanční krizí. „Potřebujeme povzbudit podnikání,“ prohlásil.

Demokratický kandidát zopakoval, že jeho návrhy počítají se snížením daní pro 95 procent Američanů, zatímco by se zvýšily jen malé části občanů s vysokými příjmy. McCain by podle něho ovšem poskytl daňové prázdniny velkým petrochemickým korporacím.

Podobně jako v předcházející televizní debatě minulý týden v Nashvillu McCain uvedl, že by jako prezident zmrazil státní výdaje, včetně vojenských, a Obamu opakovaně nařkl ze snah nekontrolovaně utrácet ze státní pokladny.

Jeho rival mu ovšem připomněl, že když prezident Bush převzal před osmi lety úřad, státní rozpočet byl v přebytku, na rozdíl od současného rekordního schodku. Jako mnohokrát před tím prohlásil, že McCainovo vítězství by znamenalo pokračování Bushovy politiky.

Hvězdou debaty byl podle médií Joe the Plumber

Hvězdou debaty prezidentských kandidátů se podle amerického tisku nestal ani republikán John McCain, ani demokrat Barack Obama, nýbrž „instalatér Pepa“. Tak totiž Američané překřtili drobného podnikatele z Ohia, kterému o víkendu Obama na jednom z předvolebních mítinků do detailu vysvětloval svou daňovou politiku. Muž se tak stal jakýmsi ztělesněním střední třídy, o jejíž přízeň oba kandidáti usilují a kvůli níž se v debatě ostře střetávali.

Vysoký, holohlavý muž, kterému teď nikdo neřekne jinak než instalatér Pepa (v angličtině Joe the Plumber), se o víkendu ve městě Holland v Ohiu Obamy zeptal, zda věří v koncept amerického snu. Zároveň dodal, že chce koupit podnik s ročním výdělkem přes čtvrt milionu dolarů a že má obavy, že demokratický kandidát od něj bude chtít víc peněz na daních. Obama chce totiž zvýšit daně lidem s ročním příjmem nad 250 tisíc dolarů (4,6 milionu Kč).

Illinoiský senátor muži vysvětlil, že chce snížit daně pro většinu Američanů, kteří vydělávají méně peněz. To podle něj znamená, že lidé u něj budou moci utratit víc peněz.

  • Barack Obama zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/468/46708.jpg
  • Republikánský kandidát na prezidenta USA zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/468/46711.jpg