Hurikán Omar zesílil na 185 kilometrů za hodinu

Miami (USA) - Hurikán Omar dosáhl rychlosti 185 kilometrů v hodině a blíží se na Americké a Britské Panenské ostrovy. Na ostrově St. Croix láme stromy a potápí lodě v přístavu. Naftařské firmy v postižené oblasti uzavřely své rafinerie. Omar dosáhl na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici už třetího stupně. Informace přinesla agentura AP.

Oko hurikánu zatím zasáhlo turisticky méně navštěvované ostrovy, ale meteorologové amerického Národního centra pro hurikány (NHC) varují, že by mohl změnit směr i na více osídlená území. St. Croix je nejvíce obydlený ostrov amerického souostroví. Žije zde 50 tisíc lidí a nachází se zde rafinerie společnosti Hovensa, která patří mezi deset největších rafinerských komplexů na světě.

Úřady na Amerických Panenských ostrovech uzavřely všechny školy a veřejné budovy a aktivovaly národní gardu. Ve středu odpoledne tamního času policie zachraňovala několik řidičů, kteří uvízli na zaplavených silnicích. Na Britských Panenských ostrovech obyvatelé vykoupili supermarkety, aby si vytvořili zásoby jídla a pití. „Nemocnice jsou v pohotovostním režimu,“ řekla mluvčí tamní vlády.