Tuberkulóza zabíjela již před devíti tisíci lety

Londýn – Devět tisíc let staré lidské kosti obsahují stopy po tuberkulóze. Zjistili to britští vědci, kteří zkoumali ostatky nalezené u izraelského pobřeží. Ukázalo se tak, že tuberkulóza zabíjela mnohem dříve, než si odborníci dosud mysleli. Zatím předpokládali, že se tato nemoc poprvé objevila asi před šesti tisíci lety.

Vědci doufají, že s pomocí nových zjištění, jejichž součástí je stáří tuberkulózy, dokáží vyvinout lepší léčbu proti této zhoubné nemoci.  „Vyšetření dávných lidských ostatků na zjištění známek TBC je velmi důležité, protože nám pomáhá pochopit prehistorickou tuberkulózu a to, jak se vyvinula,“ řekl novinářům Mark Spigelman z londýnské University College, který se na výzkumu podílel. „To nám pak pomůže pochopit moderní tuberkulózní bacily i to, jak bychom mohli vyvinout účinnější léčbu,“ dodal.

Kosti, v nichž vědci našli stopy po TBC, patřily matce s dítětem, kteří žili v Izraeli v pozdní době kamenné. Přesto je podle britských výzkumníků kmen, který zabíjel v pravěku, značně podobný některým současným.

Tuberkulóza je chronické infekční onemocnění vyvolávané bakteriálními
zárodky nazývanými Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulózní bakterie
napadají nejčastěji plíce; ročně se na celém světě TBC nakazí 9,2 milionu lidí a odhadem 1,7 milionu nemocných na tuto nemoc každý rok zemře. Léčbu komplikuje skutečnost, že se neustále vyvíjejí a šíří kmeny bakterií odolné vůči existujícím lékům.