Archeologové objevili římskou hrobku z doby pozdního dominátu

Efez (Turecko) – Hrobku z doby římské, v níž nalezli poslední odpočinek přislušníci tehdejší vyšší společnosti, objevili rakouští archeologové při vykopávkách v tureckém Efezu. Mezi lety 250 a 500 našeho letopočtu byly do hrobky uloženy ostatky pětapadesáti lidí. Součástí pohřebního vybavení byly četné luxusní šperky, nádoby a dokonce i zachovalé textilie.

Hrobka je součástí většího komplexu. Celkem obsahuje pět hrobů, kam bylo postupně uloženo 55 zemřelých lidí. Její stěny byly původně vyzdobeny barevnými nástěnnými malbami a mozaikovou podlahou. V její výbavě byly šperky, oděvy, stolní nádobí z keramiky a skla a také olejové lampičky. Archeologové nalezli rovněž zlaté šperky včetně náušnic, prstenů, přívěsků a ozdob do vlasů.

Vědci nemají jasno v tom, komu objevená budova patřila. Její poloha i výbava hrobů ovšem dává vědět, že se jednalo o příslušníky vyšších společenských vrstev. Důležitým příspěvkem k poznání života v tomto antickém městě je také skutečnost, že nejstarší hroby lze zařadit mezi pohanské, zatímco v pozdějších dobách zde byly uloženy pozůstatky lidí, hlásících se ke křesťanství. Toto náboženství začalo v Římské říši hrát prim době, kdy se hrobka používala.

„O vysoké řemeslnické kvalitě svědčí masivní zlatý prsten s onyxem, na němž je vyryt kultovní obraz bohyně Artemis,“ prohlásila archeoložka Sabine Ladstätterová, podle níž šperk zřejmě náležel uctívači božské ochránkyně města Efezu, či dokonce přímo knězi zdejšího Artemidina chrámu. Naprostou raritu prý představují antické, téměř dva tisíce let staré textilní nálezy. Zbytky zlatem prošívaného brokátu byly podle vědců součástí drahocenných látek či oděvů, kterými byla těla mrtvých zahalena.