Antarktický ledovec by mohl zvýšit mořskou hladinu o desítky centimetrů, bojí se skotští vědci

Oslo – Vědci z Univerzity v Edinburghu letos vyrazí na Antarktidu. Chtějí zjistit, zda hrozí, že praskne jeden z ledovců, které kontinent z jisté části tvoří. Zajímá je také, zda by se tak mohly významně zvednout hladiny moří. Do ledovce Larsen C chtějí výzkumníci zavrtat radary.

„Vědci prozkoumají křehký antarktický ledovec, aby zjistili, jaký důsledek může mít jeho případný kolaps na hladiny světových moří,“  uvedla edinburská univerzita v prohlášení.

Samotné odpadnutí ledovce od Antarktidy by podle vědců nemělo způsobit prudké zvýšení mořských hladin, neboť Larsen C již plave na hladině. Problémem by mohlo být jeho následné rychlé tání, které do moří přidá množství dosud zmrzlé vody. Podle Andrewa Shepherda by mohlo roztání Larsenu C zvýšit hladiny světových moří až o 20–30 centimetrů.

Od Antarktidy se již ulomilo několik částí ledovce – Larsen A odpadl v roce 1995, Larsen B o sedm let později. Zbývající Larsen C je ale podstatně větší. Podle vědců odpovídá jeho plocha rozloze Skotska.