Kambodža a Thajsko chtějí ukončit pohraniční střety

Preah Vihear (Kambodža) - Thajsko a Kambodža se ve čtvrtek domluvily na ukončení ozbrojených střetů na sporné kambodžsko-thajské hranici. Obě strany se dohodly na společných hraničních hlídkách. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na kambodžské a thajské armádní činitele.

Vojska obou zemí se ve středu střela na kambodžsko-thajské hranici nedaleko 900 let starého kláštera Preah Vihear, který patří mezi památky UNESCO a je řadu desetiletí předmětem sporu mezi oběma zeměmi.

Boje údajně trvaly 40 minut a zahynuli při nich dva kambodžští vojáci. Kambodžská armáda tvrdí, že zajala deset thajských vojáků.

Vojenské jednotky obou zemí zůstanou rozmístěny podél hranice. Podrobnosti rozhovorů nebyly zveřejněny. Řada otázek se podle zúčastněných velitelů musí ještě dojednat, a proto budou rozhovory pokračovat.

Kambodža před začátkem čtvrtečního jednání oznámila, že vrátí thajské vojáky, pokud o to Bangkok požádá. Thajsko zatím oficiálně zajetí svých mužů popírá.

Jádrem sporu je oblast džungle o rozloze 4,6 kilometru čtverečního kolem hinduistického chrámu Preah Vihear, na který si dělají nárok obě strany a který byl v létě zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO. Sporné území Mezinárodní soudní dvůr OSN přiřkl v roce 1962 Kambodži.

Centrem konfliktu je hinduistický chrám Preah Vihear
Zdroj: ČT24