Na historický vlak se do Maďarska přijely podívat i „Wintonovy děti“

Budapešť - Napřesrok prvního září vyjede z Prahy do Londýna historický vlak jako hold "anglickému Schindlerovi" Nicolasi Wintonovi. Většina vozů pochází z Maďarska, kam se na ně zajeli podívat lidé, jimž sir Winton před druhou světovou válkou zachránil život. "Wintonovy děti" budou i mezi cestujícími, kteří absolvují trasu jako před 70 lety. Vlak má symbolicky nahradit další transport s 250 dětmi, jehož odjezdu zabránila válka. Z cesty vznikne dokument, který odvysílá Česká televize.

Winton krátce před vypuknutím druhé světové války organizoval transporty, které odvezly z Československa do Británie stovky dětí. Ty tak unikly téměř jisté smrti. Winton sám na svůj čin nikdy neupozornil, jeho zásluhy zveřejnila před dvaceti lety historička Elisabeth Maxwellová a později také slovenský režisér Matej Mináč ve filmu Síla lidskosti. Winton byl povýšen do rytířského stavu, politici mu udělili britská i česká vyznamenání.

Organizátoři doufají, že Winton, který byl i hostem letošního ročníku mezinárodní konference Forum 2000, symbolický vlak na londýnské stanici osobně přivítá. Tou dobou mu bude úctyhodných sto let.

Vozy jsou ve výborném technickým stavu, takže by dlouhou cestu s přestupováním v Nizozemsku měly zvládnout bez problému, říká manažer železničního muzea v Budapešti András Szigeti. V České republice vozy v provozuschopném stavu zachovány nejsou.

S Wintonem se na Slovensku sejde i britská královna Alžběta II. 

Winton, který pracoval jako burzovní makléř, během jara a léta roku 1939 zorganizoval pět transportů, díky nimž se 669 převážně židovských dětí dostalo z Československa do Anglie. Zároveň jim našel pěstounské rodiny nebo ubytování. O záchraně dětí nikdy nemluvil. Až když jeho manželka uklízela půdu, našla v roce 1988 příslušnou dokumentaci se seznamem dětí. V Česku jich žije šestnáct, po světě se jich přihlásilo kolem čtyř set dvaceti. Stále se ale stává, že se objeví někdo další.

Se sirem Nicholasem Wintonem se během své návštěvy Slovenska 23. a 24. října setká i britská královna Alžběta II., schůzky se zúčastní i některé z jeho „dětí“. Bude mezi nimi například Milena Grenfellová-Bainesová, které bylo teprve devět, když ji Winton odvezl před válkou z Československa před nacisty do Británie.

  • „Wintonův vlak“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47232.jpg
  • Interiér „wintonova vlaku“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47229.jpg
  • „Wintonův vlak“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47234.jpg